Про це повідомив голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці у Facebook.
Він зазначив, що ціну у 100 гривень визначили з найпростішого рецепту борщу.
Для нього взяли свинини – 600 грам, картоплі та буряка – по 500 грам, капусти – 300 грам, моркви та цибулі – по 200 грам, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3,5 – 4 літри, лавровий лист, сіль, перець, сметану – 250 грам.
Читайте також: Ціни на овочі продовжують рости: найбільше здорожчала капуста
За середньостатистичними цінами державного моніторингу свинина з кісткою коштує 66,2 гривень за 600 грам, буряк – 3,5 гривні за 500 грам, картопля – 3,2 гривні за 500 грам, капуста – 1,5 гривні за 300 грам, морква – 1,5 гривні за 200 грам, цибуля – 1,1 гривні за 200 грам, сметана – 12,8 гривні за 250 грам.
Врешті борщ на кінець січня 2018 року обійшовся у 89,8 гривень. За даними Держстату в січні минулого року традиційна перша страва обходилась в 61 гривню. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 28,8 гривні, або на 47%.
Найбільше у ціні додала свинина – 23,5 гривні, або 55%, сметана – 2,5 гривні, або 24%, буряк – 1,5 гривні, або 75%, морква – 60 копійок, або 67%, цибуля – 20 копійок, або 22%, капуста – 30 копійок, або 25%, картопля – 20 копійок, або 7%.