Рівень облікової ставки

20 жовтня відбулась дискусія Комітету з монетарної політики з приводу рівня облікової ставки. Семеро членів підтримали її збереження на рівні 8,5%, а троє були за підвищення до 9%. Тож 21 жовтня НБУ повідомив, що зберігає ставку на рівні 8,5%. Нагадаємо, що від початку року регулятор підвищив облікову ставку на 2,5 відсоткові пунктири.

Зауважте Економіка України у 2021 – 2023 роках зростатиме, але меншими темпами, – НБУ

Прикметно, що перед переглядом єдиної думки на ринку не було й експерти прогнозували збереження її на колишньому рівні, однак за певних умов.

Чи будуть ще підвищення облікової ставки до кінця року

В НБУ рівень облікової ставки переглянуть ще один раз цьогоріч – на початку грудня. Під час обговорення прогнозної траєкторії облікової ставки думки членів комітету розділилися порівну. Половина членів Комітету з монетарної політики не очікують більше підвищень.

Інша вважає, що регулятор має бути готовим до її підвищення у грудні з огляду на високу ймовірність подальшої реалізації проінфляційних ризиків й підготувати до цього учасників ринку.

  • Троє членів очікують підвищення ставки на 1 відсотковий пунктир до кінця року.
  • Двоє – на 0,5 відсоткових пунктирів.

Якою буде облікова ставка наприкінці 2022 року

  • Практично усі члени Комітету очікують облікову ставку на рівні 7,5 – 8% на кінець наступного року.
  • Один учасник дискусії вважає, що наприкінці 2022 року вона буде вищою, ніж зараз – 9%.

Читайте також Нацбанк погіршив прогноз стосовно розміру міжнародних резервів

Ситуація з інфляцією в Україні

"На тлі високої інфляції повільно погіршуються інфляційні очікування усіх груп респондентів – населення, бізнесу, аналітиків. Їх подальше розбалансування є суттєвим ризиком для сповільнення інфляції до цілі 5% у наступному році", – йдеться в повідомленні НБУ.

Регулятор вважає, що інфляція сповільниться до 9,6% у грудні 2021 року та повернеться до середньострокової цілі у 5% наприкінці 2022 року. Також НБУ зберіг прогноз рівня інфляції на 2021 – 2023 роки. Детальніше про це, читайте тут.