Так, якщо у 2008 році споживання становило 14 літрів соку на душу населення, то цього року показник становить 11 літрів.
У боротьбі за споживача і ринок виробники переглядають свої стратегії розвитку та запроваджують виробничі новації, покликані завоювати довіру покупця. Так, один з українських виробників інвестував 3 млн. євро у виробництво соку прямого віджиму, які розраховує повернути за 4-5 років.
“Сік прямого віджиму зберігає максимум корисних властивостей, завдяки мінімальній обробці. Сік після пресування надходить на короткочасну пастеризацію і розливається у скляні пляшки, для цього використовується сучасне обладнання, яке повністю автоматизоване”, - розповідає головний технолог Юрій Брагей.
За словами фахівців, сьогодні переважна більшість натуральних соків, які представлені на полицях магазинів - імпортні, і коштують приблизно 40-50 грн. за літр. Українські ж виробники готові запропонувати аналогічний продукт за нижчою на 10-20 грн. ціною.
“Я все-таки сподіваюся, що наступного року українці будуть пити більше соків, рівень життя населення зросте і кількість людей, які дбають про своє здоров'я та здоров'я своєї родини, зросте, і в зв'язку з цим ринок соків збільшиться”, - сказала директор з маркетингу комерційної компанії Оксана Казанчук.
Зауважимо, частка натуральних соків в країнах Європи становить 17%, в Україні ж цей показник ледь сягає 1%.