“Відбуваються постійні так звані аудити другої сторони, коли 3-5 людей, що входять у різноманітні асоціації прав споживачів, рейдом проходять по великих торговим мережам, проводять зйомки чи записи, тут же оформлюють протокол і все це моментально передається в ЗМІ”, - каже незалежний аудитор, кандидат біологічних наук Євгенія Новожилова.
За оцінкою фахівців, на сьогодні лише 10-13% вітчизняних підприємств харчової промисловості впровадили системи якості міжнародного зразка. Тому вітчизняному харчопрому є куди покращуватися.
“Говорити, що ми близькі до Європи глобально, мабуть, не можна. Але ми повинні говорити, максимально пропагандувати те, що в нашій країні є справді такі підприємства, які забезпечують справді європейський рівень якості, і які без побоювань можна споживати і в Україні, і за її межами”, - каже директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець.
До складу експертної групи, що проводить перевірку, увійшли представники Міністерства охорони здоров’я, Держспоживстандарту, санітарно-епідеміологічної служби, Укрметтрестстандарту тощо. Результати аудиту обіцяють оприлюднити за півтора-два місяця.