Обсяг підробок вразив навіть досвідчених експертів. Більшість відібраних ними зразків виявилися низькоякісним фальсифікатом, що не відповідав справжньому маркуванню.
Підприємливі ділки найчастіше підробляють молочні продукти – констатують фахівці. Утім не гребують фальшувати навіть оцет, а дитячі сосиски шпигувати глутаматом натрію, забороненим для споживання малечею. Звернення громадських активістів до органів контролю – жодних результатів не дають.
Подолати продуктовий фальсифікат можна хіба що величезними штрафами та суворим покаранням, наполягають фахівці. Опікуватися здоров'ям українців мають також державні структури. Приміром у Німеччині на боротьбу із фальсифікатом із бюджету щороку виділяють сотні мільйонів євро, а в Україні з початку року – жодної копійки.