Експерти перевірили, як виробники дотримуються трьох критеріїв чистоти молока
Минулого року центр незалежних експертиз "ТЕСТ" провів глобальне дослідження українського молока. Виробники, які склали цей іспит на відмінно, отримали спеціальний знак "Чистоту збережено".
Наявність такого знаку на упаковці, означає, що продукція відповідає всім трьом критеріям чистоти. Тобто, молоко отримане від здорових корів, не містить ніяких добавок і залишається охолодженим від надою до полиці. Але як ідуть справи сьогодні?
Щоб переконатися у тому, що лідери минулорічного тестування і після отримання знаку дотримуються всіх критеріїв чистоти молока, експерти "ТЕСТу" провели повторну перевірку одного з виробників. Інспектори відвідали ферму і завод, з конвеєрів якого сходить молочна продукція торгової марки "Простоквашино" – саме вона у 2016 році першою була удостоєна знаку "Чистоту збережено".
На першому етапі інспекції фахівці "ТЕСТу" відвідали ферму, молоко з якої використовується на виробництві. Тут вони перевірили, в яких умовах утримують корів, як стежать за їх здоров'ям, яким чином перевіряють молоко і чи дотримуються температурного режиму.
"Ми повністю задоволені результатом перевірки ферми, – констатував Валентин Безрукий, президент центру експертиз "ТЕСТ". – Як і під час першої нашої інспекції, сьогодні ми побачили, що тут приділяють величезну увагу здоров'ю тварин. Приміром, у кожної корови є електронна медична книжка, її раціон ретельно продуманий ветеринаром і т. п. Тільки так можна отримати чисте молоко. Але також важливо зберегти його охолодженим до самого заводу – для цього сировину охолоджують до температури +4°C відразу після надою".
На другому етапі перевірки експерти відвідали завод, на якому виготовляють молочну продукцію "Простоквашино". Тут вони простежили за молоком від моменту вивантаження сировини до упаковки готового продукту. Серед іншого, представники "ТЕСТу" змогли побачити, як проводиться тестування новоприбулого молока за 12-ма показниками, в тому числі і на антибіотики.
"Ми переконалися, що молоко, яке не відповідає стандартам, ні за яких обставин не потрапить на виробництво – його повертають постачальнику. Тобто, сировину, яка одержана від хворої корови або містить добавки, буде забраковано, – поділився враженнями Валентин Безрукий. – На заводі ми також перевірили температурний режим – третій важливий критерій чистоти молока – і впевнилися, що продукту забезпечують правильну температуру на всіх етапах виробництва".
За результатами повторної перевірки ферми і заводу, експерти "ТЕСТу" дійшли висновку, що виробник дотримується всіх трьох критеріїв чистоти, а продукція ТМ "Простоквашино" може і надалі маркуватися знаком "Чистоту збережено".