Gundel - справжнє свято угорської гостинності
Ресторан Gundel - це не лише вишукані страви. Це - справжнє свято угорської гостинності, головна складова якого - циганська музика.
Заклад, розташований у Будапешті неподалік парку та площі героїв, працює уже понад 110 років.
Цей ресторан відвідували королі, королеви та Папа Римський. Всі вони насолоджувалися шедеврами шеф-кухаря Калмана Калла. Літній чоловік підтримує традицію, яку започаткували ще у 1894 році.
”Ми не такі угорці, як про нас розповідають. Ми не нагадуємо угорських ковбоїв з Пусти. Наші страви не обов’язково повинні мати у собі багато червоного перцю та бути дуже гострими. Все це стереотипи. Звичайно ми використовуємо перець, але у наших стравах відчувається стиль Ґунделю”, - каже шеф-кухар ресторану Gundel Калман Калла.
Виробляти власний стиль ресторан розпочав ще в часи Австро-Угорської імперії, коли німецький підліток Йохан Ґундель приїхав до Будапешта. Згодом він купив будинок, облаштував тут ресторан і найняв французьких кухарів, аби оживити угорську кухню. Пізніше справу перейняв син Йохана Ґунделя і керував рестораном доки у 1949 році заклад не експропріювали комуністи.
”Вони замовили у Ґунделі вечерю на таку кількість людей, що власникам довелося скористатися сімейними срібними приборами, аби обслужити вечірку. Коли все закінчилося, власникам сказали переїжджати у сільську місцевість та жити там. Прекрасна ера Ґунделю закінчилася”, - каже директор ресторану Gundel Калман Козма.
Ресторан перейшов у державну власність і продовжив працювати, доки у 1991 році його не реприватизували. Від нових власників закладу сім’я Ґунделів отримала компенсацію. Шеф-кухар Калман Калла особисто ходить на ринок та вибирає там тільки найкращі продукти.
Сьогодні він готуватиме курку з червоним перцем та локшиною. Спершу кухар перемішує мелений перець з рослинною олією та вершками. Курячі грудинки уже підготовлено - з них зняли шкіру та розрізали навпіл. Тепер Калман змащує грудинки сумішшю. Перед тим як пекти ставить їх на дві години у холодильник.
Для соусу кухар смажить цибулю, додає червоний та солодкий перець, курячі кістки та сіль. Готує це все півгодини. Потім виймає кістки та вимішує суміш із вершками і сметаною. Подає соус з локшиною та курячими грудинками.
”Це курка з перцем у стилі Ґунделю”, - каже шеф-кухар ресторану Gundel Калман Калла.
А стиль Ґунделю це не лише свято смаку - це ще й гарно проведений час.