На Тернопільщині стартував сезон цукроваріння

23 жовтня 2014, 19:00
Читать новость на русском

Цьогоріч на Тернопільщині швидше ніж минулого року, стартував сезон цукроваріння у холдингу "Т-цукор". Воно й не дивно, адже сировини, а відтак і цукру, планується отримати багато. Першим переробку солодких коренів розпочав Збаразький завод. Услід запрацювали Хоростківський і Козівський.


З 2008-го року компанія консолідувала цукрові заводи Тернопільщини. І на той момент це були одні із найзанедбаніших заводів, в які ніхто не вкладав в розвиток, ні в інфраструктуру, ні в що. За цей час було інвестовано колосальні суми, - розповів Володимир Лопатинський, технічний директор холдингу "Т-Цукор".

Попри те, що війна втрутилася у плани цукроварів, виготовити його у потрібній кількості – все ж посильне завдання. Тривогу викликають дві проблеми, які ставлять під загрозу весь процес цукроваріння в області. Це обмежений ресурс газу, виділений на галузь та натиск кредиторів.

Падіння гривні, ріст цін на паливо і ресурси, це ще не повний перелік. Майже у два рази виросла собівартість виробництва цукру, в той час, як ціна на полицях майже не змінилась. На фоні цього, банки, переживаючи, що нерадісна тенденція в агросекторі зможе перекинутись і на цукрову галузь, масово вимагають погашення кредитів, - розповів Богдан Вороблевський, директор Збаражського цукрового заводу.

Та навіть у таких умовах, колектив холдингу цьогоріч виконав практично непідйомний об’єм роботи. А оскільки сезон цукроваріння на кожному заводі планується майже на чотири місяці, то й надходження до бюджету області будуть високими.