На Закарпатті зварили 1500 л гуляшу

10 жовтня 2010, 22:27

Гуляш всьому голова на Закарпатті. 1500 літрів цієї апетитної святкової страви закарпатських угорців зварили місцеві мешканці. І хоча варіантів приготування гуляшу безліч, жоден з них не обходиться без обов’язкової складової.

“Це гіркий перець, “чіпош попріко” витираємо насухо і тоді на кілограм гіркого перцю додаємо 200 грамів солі - готуємо і кладемо у банки. Без гіркого перцю угорська кухня не може бути”, - каже учасниця фестивалю Іда Етвеш.

В угорській кухні гуляш - традиційна страва. Найпопулярніший його вид - це знаменитий “бограч”. Його неодмінно готують у великому казані. Втім на фестивалі згадали і менш відомі рецепти. До прикладу - “ташко-левеш” - так званий “бідняцький суп”, адже готують його без м’яса, однак з так званими “торбочками” з тіста.

“Традиційна угорська страва, і дуже цікаво, що цю страву дуже добре знають у нашому селі, і ще в одному-двох селах. І ми навіть навчаємо наших гостей, які приїздять з Угорщини, цій страві”, - розповіла учасниця фестивалю Єва Філеп.

Та все ж у народі вважають, що саме чоловіки найкраще готують гуляш. Хоча представники сильної статі таки визнають - без допомоги жінки їхня страва була б не такою смачною.

“Ми дуже багато учимося від своїх жінок, бо як би то не було, жони - то завжди наші помічники. Мужики - вони завжди біля того вогню: є з ким випити 25 грам, є з ким зварити той боб-гуляш”, - сказав учасник фестивалю Янош Ердей.

Не лише розвеселити і нагодувати гостей ставили собі за мету організатори фестивалю. Головне, кажуть, зберегти самобутні місцеві традиції, з-поміж яких і кулінарні. Рецепти, розповідають, у кожного регіону свої.

“Залежно від того, яка територія, дають свої спеції і воно має різні смаки. Із різними гарнірами до нього - із картоплею, галушками, кльоцками - це вже фантазія кожного”, - зазначила організатор фестивалю Шарлотта Чізмар.

Фестиваль "Золотий гуляш", сподіваються місцеві мешканці, популяризуватиме регіон. Відтак розраховують на зацікавлення колоритними селами закарпатської Берегівщини з боку туристів.