Укр Рус
30 вересня, 15:39
7

На ProCheese Awards 2025 у Києві назвали найкращий сир і чизмонгера України

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

27 – 28 вересня у столиці пройшов найбільший фестиваль сирного мистецтва в Україні – ProCheese Awards 2025. Захід відвідали понад 4 тисячі людей. На фестивалі обрали найкращий сир в країні, а також назвали найкращого чизмонгера.

Організаторами фестивалю ProCheese Awards 2025 стали компанія Ardis Group і ProCheese Академія. У події взяли участь 36 виробників – від малих сімейних сироварень до відомих українських і закордонних компаній. Вони презентували понад 200 різновидів сиру, а також інші продукти та напої, повідомляє 24 Канал із посиланням на організаторів фестивалю та NV.

Дивіться також Що буде з цінами на "молочку" найближчим часом: чи здорожчають сир та масло 

Фестиваль прийняв понад 4 тисячі гостей. Для них організували сирний ярмарок і зону фудкортів, працювали дитячі майданчики та розважальні локації, проходили кулінарні майстер-класи від відомих гастроекспертів, а музичну програму доповнив виступ гурту KADNAY. 

До журі національних конкурсів увійшли професіонали з України, Великої Британії, Франції, Польщі та Німеччини, які оцінювали роботи учасників і визначали переможців у категоріях "найкращий сир" та "чизмонгер року" в межах ProCheese Awards 2025.

Що об'єднує моду та сир? 

Цьогоріч фестиваль розгортався навколо ідеї поєднання сирної культури з мистецтвом моди. Гаслом події став вислів "Твій сир. Твій стиль. Твій смак".

Як розповіла  Оксана Чернова, співзасновниця ProCheese Awards, суддя міжнародних сирних конкурсів, засновниця та тренерка ProCheese Академії, темою фестивалю обрали  fashion edition, адже і мода, і сир – це про стиль, творчість та смак. Вона пояснила, що так само як у моді народжуються тренди, так і сироваріння дарує нові продукти, поєднання та смакові відчуття. 

ProCheese Awards 2025 зібрав 36 українських та закордонних виробників / Фото, надане 24 Каналу

А основною метою було показати, що сир – це не просто продукт, а справжнє культурне явище, об'єкт естетики та натхнення.

Для українців сир стає новою мовою, якою можна відкрити нові країни, а Україну – світу. Це і наші локальні традиції, і сучасні сміливі експерименти, які здатні здивувати навіть вибагливих гурманів за кордоном. Коли ми говоримо про сир, ми говоримо про креативність, автентичність і впевненість країни у власному голосі. Саме так ми хочемо, щоб Україну бачили й відчували по-новому – через призму смаку, краси та культури, 
– зазначила Оксана Чернова, співзасновниця ProCheese Awards.

Який сир в Україні найкращий?

На фестивалі провели конкурс, у рамках якого визначили найкращий сир в Україні. На це звання претендував 81 продукт від різних виробників із багатьох куточків нашої країни, у тому числі від промисловців, які працюють неподалік від фронту або пережили окупацію. 

Як обирали найкращий сир в Україні / Фото, надані 24 Каналу

Переміг у змаганнях козиний сир "Повня" від ферми-агросадиби "Ясна", що на Київщині. А ще 37 сирів отримали золоті, срібні та бронзові нагороди.

Сири оцінювали фахівці галузі за критеріями, які відповідають світовим стандартам якості. Зокрема, до складу журі увійшли Оксана Чернова (Україна), Грегорі Жиродон (Франція), Пол Томас (Великобританія/Німеччина), Річард Пол (Велика Британія), Якуб Мазярчик (Польща).

Хто найкращий чизмонгер України?

Головною подією другого дня фестивалю став фінал конкурсу чизмонгерів – професійних продавців сиру. Учасники проходили тести та сліпі дегустації, готували тематичні метрові сирні плато та ресторанні подачі, демонструючи свої навички та креативність.

Змагання за звання найкращого чизмонгера країни / Фото, надані 24 Каналу

Звання найкращого чизмонгера країни присудили Богдану Шевлюзі, чизмонгеру мережі магазинів Good Wine. Друге й третє місце посіли Наталія Пальчак зі Станіславської сироварні та Сергій Цимбал із магазину Bad Boy.

Є великий прогрес порівняно з тим, що я бачив на першому фестивалі сирного мистецтва ProCheese Awards 2021. Українські виробники та чизмонгери вже виходять на рівень європейських колег, 
– поділився враженнями Грегорі Жиродон, суддя конкурсів сиру та чизмонгерів.

Чим особливий fashion-показ на фестивалі?

У рамках фестивалю відбувся показ колекцій одягу на сирну тематику Cheese Couture, створених українськими дизайнерами. Перемогу здобула Анна Кушнерюк із колекцією "Мікромережі сиру". 

Показ колекцій одягу у межах ProCheese Awards 2025 / Фото, надані 24 Каналу

Роботи оцінювали представники медіа, культури, дизайну та мистецтва, серед яких:

  • Ірина Татаренко, шефредакторка журналу та сайту Marie Claire Ukraine;
  • Наталія Лук'янець, фешн-експертка та спеціалістка Українського культурного фонду;
  • Антоніна Белінська, креативна директорка і дизайнерка бренду TONIA, стилістка та художниця костюмів;
  • Марина Лосєв, fashion-експертка.

Що важливо знати про партнерів події?

Окремим напрямом фестивалю стала благодійна діяльність. Партнером події виступив фонд Shields Ukraine. Зібрані під час інтерактивів, розіграшів та інших благодійних активностей кошти будуть використані для придбання обладнання, необхідного для оснащення відділення реабілітації одного з медичних центрів Національної гвардії України.

Головним партнером фестивалю став бренд свіжих сирів Lel', а ексклюзивним партнером – Lactalis Ukraine, представлений брендом Président. Фестиваль також отримав підтримку швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Programme. Завдяки їй організували кінозону, де демонстрували шлях молока від ферми до столу. Окрім того, 20 крафтових виробників сиру змогли взяти участь у заході. 

Захід став справжнім святом сирної культури / Фото, надане 24 Каналу

Жан-Люк Бернасконі, директор програми співробітництва посольства Швейцарії в Україні, наголосив, що такі події, як цей фестиваль, – це можливість відзначити успіхи українських сироварів та виробників молочної продукції. Адже вони докладають зусиль, аби забезпечувати українців безпечною та якісною їжею.

Виробництво сиру є ключовим у створенні доданої вартості в аграрному секторі та важливим елементом продовольчої безпеки. Саме українські крафтові сировари поставили Україну на світову сирну карту, здобувши численні міжнародні нагороди. Їхня участь у глобальних конкурсах і місцевих ярмарках послідовно підтримується Швейцарією через швейцарсько-українську програму Quality FOOD Trade Programme, 
– сказав Жан-Люк Бернасконі.

Серед офіційних партнерів фестивалю були відомі бренди Bergader, КОМО та CHEESE CLUB, які представили гостям широкий вибір сирів. Стратегічним партнером заходу виступила Спілка молочних підприємств України. Цього року міжнародним партнером стало посольство Королівства Нідерландів, яке організувало національний стенд із представленими брендами Beemster і Boska.

Ексклюзивним кавовим партнером фестивалю став IDEALIST COFFEE&CO, який дбав про бадьорість гостей, а бар "Наново", алкогольний партнер заходу, відповідав за настрій та ігристі напої. Атмосферу також доповнювали крафтові українські виробники сидру, вина та чаю.

Головна мета фестивалю – популяризація культури споживання сиру в Україні, формування уявлення про нього як про продукт із власним стилем і смаком, а також підвищення іміджу країни у світовій молочній спільноті.