Ресторан 5.KAT - це незвичайне поєднання європейської та азійської культур
Це відома площа Таксім у самому серці Стамбула. Чимало кулінарних перлин цього турецького міста заховалися на невеличких вуличках.
Ресторан Бешиндшай-Кат або п’ятий поверх - один з найпопулярніших закладів Стамбула.
Назва ресторану відразу підказує відвідувачам, куди їм доведеться підніматися. Із закладу відкриваються чудові краєвиди на Босфор. Тут вам запропонують доволі незвичні страви.
Ясемін Алкая (власниця ресторану 5.KAT, Стамбул): "Тут немає нікого, хто б готував камбоджійські страви. Мені це подобається. Дехто думає, що азійська та турецька кухні дуже схожі, але наприклад ми ніколи не використовуємо свіжого інжиру."
Із заходом сонця ресторан заповнюють відвідувачі. Ясемін Алкая відкрила свій заклад близько 15 років тому. Вона відома турецька акторка. Кумир Алкаї - Мерилін Монро. Окрім тераси на даху, ресторан також має зал поверхом нижче.
Ясемін Алкая (власниця ресторану 5.KAT, Стамбул): "Мені подобаються квіти і всі ці елементи кітчу. Думаю, наш стиль - це щось між кітчем та бароко."
Втім, не лише дизайн закладу приніс йому такий успіх. Оригінальності закладу додали і камбоджійські страви. Власниця готує їх сама.
Ясемін Алкая (власниця ресторану 5.KAT, Стамбул): "Камбоджійська кухня дуже схожа на будь-яку іншу азійську кухню. Для приготування страв використовуємо пасту карі, часник, соєвий соус, цибулю, свіжі овочі та морепродукти."
Кулінарного мистецтво Алкая вивчала в Англії, там жінка прожила 10 років.
Ясемін Алкая (власниця ресторану 5.KAT, Стамбул): "Виливаємо ложку кокосового молока. Тоді додаємо креветки. Як бачите, цю страву дуже легко готувати. Скоштуйте її. Думаю, вона вам сподобається. Викладаємо рис. Це дуже просто. Всього 5 хвилин і готово. Аби приготувати турецьку страву потрібно три години. Хіба це не чудово?"
Ресторан Бешиндшай-Кат - це незвичайне поєднання європейської та азійської культур у самому серці Стамбула.