Цей пиріг завжди був популярним у селах, де риба з річок та озер була доступною. Блогерка lanas_diet ділиться своїм рецептом цього смаколика. Секрет шарпанини криється в правильному балансі між ніжною рибою та ароматними овочами.

Цікаво Хрусткі млинці за 15 хвилин: осінній рецепт з гарбузом та кабачком

Баба-шарпанина

  • Час: 1 година
  • Порцій: 4

Інгредієнти:
для бульйону:
– 3 невеликі щучки (або інша річкова чи ставкова риба);
– 1 морквина;
– 1 цибулина;
– корінь петрушки, пастернаку або селери – до смаку;
– сіль, перець, лавровий лист – до смаку;
для начинки:
– 1 цибулина;
– 1 морквина;
– 2 – 3 зубчики часнику;
для тіста:
– 300 грамів борошна;
– 2 – 3 столові ложки олії;
– бульйон – до стану рідкої сметани;
– сіль і перець – до смаку.

Смачна баба-шарпанина: дивіться відеорецепт

Спосіб приготування:

  1. Для початку рибу залийте водою і додайте всі інгредієнти для бульйону. Поставте на вогонь і варіть до готовності, поки займаєтесь підготовкою овочів.
  2. Овочі для начинки наріжте – ви можете вибрати розмір залежно від свого смаку. Моркву можна натерти, а цибулю – дрібно посікти або залишити більшими шматочками.
  3. Підсмажте овочі на олії до м'якості, додайте сіль і перець до смаку. Тушкуйте, поки овочі не стануть повністю готовими.
  4. Процідіть бульйон, коли риба звариться. Він знадобиться для замішування тіста.
  5. Замісіть тісто на основі бульйону, додаючи олію, спеції та борошно до консистенції рідкої сметани. Існує кілька методів приготування тіста: можна просто розвести борошно бульйоном або спробувати заварний метод. На цей раз використаємо простіший варіант – розводимо борошно бульйоном.
  6. Виберіть рибу від кісток. Саме через цей процес страва називається шарпаниною, адже рибу потрібно "шарпати" або ділити на дрібні шматочки.
  7. На дно форми викладіть пергамент, потім викладіть шматочки риби, зверху додайте тушковані овочі. Залийте все тістом, рівномірно розподіливши його по поверхні. Для додаткового аромату можна зверху посипати насінням.
  8. Запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці близько 40 хвилин, поки пиріг не набуде золотистого відтінку.

Смачного!

Як приготувати ідеальну рибу: посмажте за порадами шефкухарів.