Цей пиріг завжди був популярним у селах, де риба з річок та озер була доступною. Блогерка lanas_diet ділиться своїм рецептом цього смаколика. Секрет шарпанини криється в правильному балансі між ніжною рибою та ароматними овочами.
Цікаво Хрусткі млинці за 15 хвилин: осінній рецепт з гарбузом та кабачком
Баба-шарпанина
- Час: 1 година
- Порцій: 4
Інгредієнти:
для бульйону:
– 3 невеликі щучки (або інша річкова чи ставкова риба);
– 1 морквина;
– 1 цибулина;
– корінь петрушки, пастернаку або селери – до смаку;
– сіль, перець, лавровий лист – до смаку;
для начинки:
– 1 цибулина;
– 1 морквина;
– 2 – 3 зубчики часнику;
для тіста:
– 300 грамів борошна;
– 2 – 3 столові ложки олії;
– бульйон – до стану рідкої сметани;
– сіль і перець – до смаку.
Смачна баба-шарпанина: дивіться відеорецепт
Спосіб приготування:
- Для початку рибу залийте водою і додайте всі інгредієнти для бульйону. Поставте на вогонь і варіть до готовності, поки займаєтесь підготовкою овочів.
- Овочі для начинки наріжте – ви можете вибрати розмір залежно від свого смаку. Моркву можна натерти, а цибулю – дрібно посікти або залишити більшими шматочками.
- Підсмажте овочі на олії до м'якості, додайте сіль і перець до смаку. Тушкуйте, поки овочі не стануть повністю готовими.
- Процідіть бульйон, коли риба звариться. Він знадобиться для замішування тіста.
- Замісіть тісто на основі бульйону, додаючи олію, спеції та борошно до консистенції рідкої сметани. Існує кілька методів приготування тіста: можна просто розвести борошно бульйоном або спробувати заварний метод. На цей раз використаємо простіший варіант – розводимо борошно бульйоном.
- Виберіть рибу від кісток. Саме через цей процес страва називається шарпаниною, адже рибу потрібно "шарпати" або ділити на дрібні шматочки.
- На дно форми викладіть пергамент, потім викладіть шматочки риби, зверху додайте тушковані овочі. Залийте все тістом, рівномірно розподіливши його по поверхні. Для додаткового аромату можна зверху посипати насінням.
- Запікайте в розігрітій до 200 градусів духовці близько 40 хвилин, поки пиріг не набуде золотистого відтінку.
Як приготувати ідеальну рибу: посмажте за порадами шефкухарів.