31 січня 1843 року в листі до Яна Кухаренка Шевченко просив друга більше не згадувати в листуванні вареники: "Проклятуща ота страва, що ви розказували, неділь зо три снилась. Тілько що очі заплющу, вареник так, так тобі і лізе в очі…". Приготуємо їх таким чином, що оцінив би навіть великий Кобзар.

До теми Так готують лише на Буковині: традиційний рецепт справжнього українського борщу

Вареники з гречки

Час: 40 хвилин
Порцій: 4

Інгредієнти:
для тіста:

– 350 грамів борошна;
– 150 грамів води;
– 1 куряче яйце;
– 2 столові ложки олії;
– сіль до смаку;
для начинки:
– 100 грамів гречаної крупи;
– 200 грамів печериць;
– 1 жовта ріпчаста цибуля;
– лавровий лист мелений до смаку;
– перець чорний мелений до смаку;
– сіль до смаку;
– 1 столова ложка олії;
– 1 столова ложка вершкового масла 73%.

Приготування:

  1. Для початку промийте гречку.
  2. Відваріть кашу у підсоленій воді до готовності.
  3. Гриби натріть на грубій тертці.
  4. Очищену цибулю наріжте та обсмажте на олії до рум’яного кольору, приправте меленим лавровим листом та перцем. Додайте натерті гриби й готуйте, доки не випарується вся рідина.
  5. Вкиньте вершкове масло або олію та перемішайте.
  6. Для приготування тіста необхідно просіяти борошно у миску. Яйце злегка збийте виделкою, додайте холодну воду, олію та дрібку солі.
  7. Влийте отриману суміш у борошно та замісіть м’яке пружне тісто. Накрийте його рушником або харчовою плівкою та залиште на 20 хвилин.
  8. Змішайте гречку з грибами та цибулею, посоліть і перемішайте.
    За бажанням перебийте масу блендером до потрібної консистенції.
  9. Тісто тонко розкачайте, виріжте кружальця за допомогою склянки, викладіть начинку та защипніть краї вареників.
  10. Закип’ятіть воду у великій каструлі, додайте сіль, закиньте вареники, перемішайте.
  11. Вареники необхідно варити приблизно 3 хвилин після того, як вони виринуть на поверхню.
  12. Готові вареники дістаньте шумівкою та подавайте з улюбленими додатками.

Це смачно та просто: як приготувати куліш.