Свято металу та вогню: фестиваль ковалів на Закарпатті
Ковалі на Закарпатті популяризують своє ремесло і з року в рік влаштовують фестиваль. Гості дійства можуть не лише споглядати за процесом виготовлення кованих виробів, а й спробувати свої сили у цій справі.
Михайло Пилипчинець – коваль із чималим досвідом. Майже 40 років він кує сільськогосподарські приладдя у єдиній в Україні діючій кузні, яка працює за принципом водяного млина. Обертаючись, колесо приводить в дію молот вагою 125 кілограмів. За кілька вправних ударів вдається з нагрітого металу зробити мотику чи лопату.
Поки в одному кутку ковалі демонстрували швидкість і вправність у виготовленні сільгоспзнарядь, в іншому — експериментують із художньою ковкою.
Фестиваль в селі Лисичево уже традиційний. Організовують його, аби популяризувати ковальське мистецтво. Адже лише в одній кузні ще донедавна працювало тридцять ковалів, а зараз залишилось менше десяти. Майстри не лише демонстрували свої навики, а й залучали до процесу й глядачів.
Ми в захваті. В мене 2 сина, їм дуже сподобалось. Це унікальна подія. Нам показали як це все працює, як тяжко мати таку професію на сьогоднішній день,
— поділилась враженням туристка з Білої Церкви Юлія
А на подвір’ї кузні працювало мануфактурне міні-містечко. Тут усі охочі могли викувати підкови та спробувати себе у гончарному ремеслі.
Читайте також: Зелений туризм: де в українських селах можна відпочити тілом і душею