Тема тижня: Україна має шанс заробити на здорожчанні продовольства
Україна може знову стати "житницею". Якщо не Європи, то принаймні Африки чи Азії. Такий шанс їй надає підвищення світових цін на продовольство.
Ціна на пшеницю лише за місяць зросла на 5%, кукурудзи - майже на 15%, цукор на біржах - найдорожчий за останні 30 років, і коштує 754 доларів за тонну. Майже в усіх країнах світу дорожчають продукти харчування.
“І споживачам, і політикам треба зрозуміти, що дешевої продукції вже не буде. І в світі, і в Європі, і ми сьогодні чули під час конференції - і в інших країнах колишнього Радянського Союзу залишається така тенденція - це подорожчання всієї сільськогосподарської продукції. Найближчі роки можливе падіння якихось цін, але ціни найближчі 20 років залишатимуться на стабільно високому рівні”, - запевняє президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.
Серед основних причин здорожчання їжі фахівці називають глобальні зміни клімату, що призводить до неврожаїв у багатьох країнах. Та, в першу чергу, ціни підігрівають спекулянти, які перевели свої капітали з фінансових ринків, що переживають не найкращі часи, у сировинні, зокрема, і сільськогосподарську продукцію.
“Причина зростання цін у продовольчому сегменті пов'язана, в першу чергу, із спекулятивним капіталом, що прийшов на світових фінансових ринках. Це 75%, якщо взяти факторний аналіз. Це основна причина”, - каже директор департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Розгон.
Та вийти в світові лідери Україна може не лише за експортом зернових. Експерти наголошують, заробити можна і на подорожчанні овочевої продукції. Зокрема, рентабельність виробництва картоплі, за словами учасників ринку, сьогодні сягає 60%.
“Ринок овочів та фруктів на сьогодні дійсно знаходиться в стадії дуже інтенсивного розвитку. Цей сегмент дуже довгий час був в тіні зернового та олійного ринку, а зараз вийшов на поверхню. Скажімо так, дуже вдало вийшов на поверхню, тому що лише за останні 3 роки в ринок овочів та фруктів, або в цей самий сегмент, було інвестовано більше 500 млн. доларів США”, - зазначив президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.
Передусім, експортний потенціал України експерти пов'язують з потребами найближчих сусідів. Зокрема, цього року Україна скористалась дефіцитом овочів у Росії і протягом січня обсяги поставок перевищили показники І півріччя минулого року. Проте, експерти застерігають: російський ринок так само легко і втратити.
“На сьогоднішній день найбільш привабливий ринок - це Росія. Він більш привабливий, більш динамічний, і всі прагнуть туди - на цей ринок. З іншого боку, цей ринок несе в собі певні загрози для нашого експорту, оскільки Росія межує з Китаєм, і Ви бачили, сьогодні якісь масштаби виробництва сконцентровані в Китаї”, - каже президент холдингу "Агроф'южн" Сергій Сипко.
Зрештою, українські агровиробники очікують значного зростання експорту продовольчих товарів цього року.