Дарія Цвек вчилась кулінарному мистецтву з дитинства у мами та бабусі. Про це пише 24 Канал із посиланням на ТікТок.

Дивіться також Це змінить ваше уявлення про пюре: секретний інгредієнт, який покращить смак

Що відомо про Дарію Цвек

Вона записувала поради щодо рецептів від мами, бабусі та тітки у зошит-порадник. Перша книга "Солодке печиво" вийшла у Львові у 1961 році.

Її купували буквально всі,
– говорить авторка відео.

Книгу доповнювали та перевидавали 9 разів. Загальний наклад книг у 2000 році становив понад 5 мільйонів примірників.

Дарія Цвек була першою фуд-стилісткою Вона показувала, що значення має не тільки страва та смак, а й естетичне задоволення.

Кулінарія врятувала сім'ю від репресій

Цікаво, що кулінарія врятувала сім’ю Цвек від репресій, пише видання "Українки". Коли радянська влада остаточно закріпилася на Західній Україні, почалися масові репресії містян і виселення з квартир. Родину пані Дарії ця біда не оминула: якийсь партійний діяч вподобав житло Цвеків. Цвекам дали рівно добу, щоб звільнити помешкання. Проблеми почалися й з роботою. Цвеки, які все життя облаштовували домашній затишок, жили у достатку, заробляли своєю працею, опинилися на межі виживання.

Хтозна як би все закінчилося, якби Дарію не покликали допомогти на кухні – приготувати обід для партверхівки. Страви галичанки настільки сподобалися, що її покликали ще раз. А потім ще. Саме тоді Дарія з професійної учительки перетворилася на професійну кулінарку.

Що відомо про Дарію Цвек: дивіться відео

Дарія також давала уроки етикету для офіцерських дружин, які часто-густо поняття не мали про хороші манери після своїх "рускіх глубінок". Також галицьку господиню запрошували готувати офіційні банкети та святкові застілля в ресторанах.

Відома письменниця, авторка роману "Сестри Річинські" Ірина Вільде товаришувала з Дарією з гімназії. Вона захоплювалася кулінарним талантом подруги й одного разу взяла її за руку і привела до директора видавництва "Каменяр". Там вони удвох переконували Дарію видати збірку рецептів.

Загалом у Дарії Цвек вийшло 7 книг, кожна стала бестселером. Окрім "Солодкого печива" вона уклала збірки рецептів "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім’ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір" і "Дітям і батькам".

Мої книжки – то мої діти. Їх уже ціла шафка. Вони дуже гарні, в українському національному оформленні, з кольоровими фотографіями, з моїми ілюстраціями, бо я трохи малюю,
– казала колись сама пані Дарія про свою авторську бібліотеку.

Пані Дарія прожила 95 років. Вона померла у 2004 році, в оточенні родини, онуків та правнуків. До останнього дня вона працювала, дописувала "Енциклопедію галицької думки", однак, на жаль, не встигла її завершити. Також пані Цвек планувала книгу про дієтичне харчування.

Книги Дарії Цвєк перекладали та видавали в багатьох країнах, зараз їх майже неможливо купити.

До слова, додавання скоринки пармезану до пюре надає страві насичений смак і аромат. Скоринка пармезану може зберігатися довго і використовується для збагачення смаку різних страв.