Про науково доведені корисні властивості зеленого чаю йдеться у матеріалі видання Eat This, Not That. Насамперед зелений чай допомагає запобігти багатьом хворобам.
Цікаво Готує гречані вареники вже три десятиліття: як пані Оля відроджує українську кулінарну спадщину
Чим корисний зелений чай
Якщо говорити про науково підтверджені корисні властивості зеленого чаю, то можна виділити 10 основних:
- чай містить рослинну сполуку під назвою епігалокатехін галлат, яка сприяє метаболізму та прискорює спалення жиру, тому напій сприяє схудненню;
- дослідження, які провели в Японії за участю 300 000 людей показали, що регулярне вживання зеленого чаю знижує ризики низки хвороб, а тому збільшує тривалість життя;
- зелений чай багатий на поліфеноли, корисні рослинні сполуки, які діють як антиоксиданти та знижують ризик виникнення ракових пухлин. Та чай не може стати ліками проти хвороби, а лише для профілактики;
- за даними дослідження американських вчених, зелений чай знижує вміст "поганого" холестерину в організмі завдяки високому вмісту катехінів. Та це можливо тільки за умови відсутності великої кількості цукру в напої;
- зелений чай може знизити рівень цукру в крові та покращити метаболізм глюкози, сприяючи її поглинанню клітинами;
Зелений чай має чимало корисних властивостей / Фото Pexels
- антиоксиданти, якими багатий зелений чай, сповільнюють розпад білка колагену, кількість якого в організмі знижується з віком, тобто напій допомагає виглядати молодше. Також чай може покращити еластичність шкіри, що допомагає у боротьбі зі зморшками;
- також амінокислоти здатні покращити пам’ять, концентрацію та загальне пізнання, та вчені рекомендують вживати для цього зелений чай з кофеїном, аби посилити ефект;
- зелений чай також містить антиоксиданти, які зміцнюють кістки, покращуючи щільність кісток і зменшуючи вікову втрату кісткової маси;
- поєднання кофеїну та L-теаніну (амінокислоти) зеленого чаю може забезпечити природний, стійкий заряд енергії під час тренувань, що особливо актуально для людей, котрі чутливі до кофеїну – його в чаї менше, ніж у каві (приблизно у 2 – 3 рази);
- амінокислоти також здатні регулювати рівні дофаміну та серотоніну в мозку, чим самим знижують рівень стресу та заспокоюють.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.