У Японії художньо прикрашають порційні обіди
Їжа також може бути мистецтвом. Бенто - частина гастрономічної культури Японії: без запакованих порційних обідів тут не підеш ні у дитсадок, ні на пікнік.
Зазвичай бенто складається з рису та м'яса або риби, полюбляють японці класти туди також різноманітні овочі.
Щоб харчі пішли на користь організму, вважають у Країні сонця, що сходить, обід має бути не лише смачним, а й гарно прикрашеним. Дуже популярними у художньому оформленні порційних обідів бенто стали мотиви аніме. У кулінарних школах матусь, які хочуть потішити свої малюків, навчать мистецтву створення чарабен - це бенто, у якому з продуктів викладають різноманітні малюнки.
Відома створенням чарабен кулінарка Меку намагається зробити це “смачне мистецтво” доступним для усіх охочих. Її рецепти японці можуть отримати на свої айфони. Улюблений обід дочки Меку - бенто-Пікачу, у якому зі смажених яєць, морської капусти та крабових паличок створено одного з Покемонів.
”Я почала робити бенто 5 років тому, коли мої діти пішли до початкової школи. Таким чином, я хотіла навчити їх з задоволенням їсти корисні продукти”, - каже кулінарка Меку.
Меку наголошує, що для того, щоб зробити два неповторних чарабен вистачить близько 40 хвилин. На думку фахівців, у такий спосіб діти сприйматимуть прийом корисної їжі не як неприємний обов'язок, а як цікаву гру. На створення бенто-шедевру для дорослих кулінарам потрібно більше часу - понад годину. За цей час вони встигають скопіювати твір мистецтва, яким можна потішити свій шлунок.