Україна гуляє Масляну
Масляна - сите, багате і веселе свято. За народними традиціями, увесь тиждень на масляну печуть млинці. Їдять їх з медом, сметаною, маслом та ікрою. "Масляна - це веселе прощання із зимою і зустріч весни. Люди споконвіку сприймали весну, як початок нового життя і шанували сонце, що дає життя і силу всьому живому. Млинець як символ сонця тому, що він такий же жовтий, круглий і гарячий.
Млинці випікали на честь сонця і вірили, що разом з млинцем вони з'їдають частинку його тепла і могутності", - зазначила експерт з якості ТМ "Шаланда" Марина Русак.
Масляну треба зустрічати щедро - тоді і весь наступний рік буде таким. Головна страва на святковому столі - млинці. Кухарі радять не обмежуватись традиціями, а експериментувати. "Поряд з традиційними млинцями, дуже поширений і популярний варіант - млинці з червоною ікрою, які додадуть вашому столу певний шарм", - говорить шеф-кухар ресторану "Кувшин" Трістан Арабулі.
"Млинці з ікрою на Масляну - це давня традиція. Адже ця страва найкраще символізує давнє повір'я: багато і весело відсвяткуєш Масляну, щедрим та багатим буде весь наступний рік. А що може краще гарантувати в майбутньому році багатство і здоров'я, ніж червона ікра на млинцях", - зазначила Марина Русак.
Цьогоріч Масляна почалася 20 лютого і триватиме до кінця тижня, а вже 27 розпочнеться Великий піст.