Як готують шашлики чоловіки з різних народів світу

24 травня 2016, 19:10
Читать новость на русском

Здається, жоден пікнік на природі не обходиться без смаження м’яса. У різних країнах цей процес називають по-різному: барбекю, мцваді, шиш-кебаб. Українці звикли до шашлика.

Але як би хто його не називав – істина полягає в одному – чоловік має повинен смажити м’ясо для хорошої компанії.

Кожен шукає для себе ідеальний рецепт маринування м’яса. Однак, різні народи мають свої традиції. Як це роблять грузини? Шашлик по-грузинськи називається мцваді. Перше ж правило грузинської кухні – використання свіжини, а не охолодженого м’яса. Інколи його маринують, але грузини такий рецепт справжнім мцваді не назвуть.

Часто свіже м’ясо нанизують на виноградну лозу. Її ж використовують і для вугілля. Смак страви тоді набуває особливого аромату. Саме ж м’ясо треба тримати близько до жару, а солити й перчити (а це єдині спеції у цій страві) треба під час обсмажування. І от коли з’явився апетитний рум’янець мцваді готові.

Більше спецій використовують сусіди грузинів. Але й замість свинини тут переважає шашлик із баранини. До її вибору треба підходити ретельно. Свіжа баранина має насичений червоний колір та легкий солодкавий аромат. Чого не скажеш про м’ясо старого барана. Шашлику із баранини надають перевагу у Вірменії, Азербайджані, країнах Африки та навіть в Китаї.

Читайте також: Як мисливство об'єднує чоловіків

В Україні ж для обсмажування на шампурах та мангалі використовують і рибу, і курятину. Однак, звісно, ласо смакують шашликом зі свинини. Найпоширеніші рецепти маринування із томатним соком чи в кефірі, дехто маринує у власному соці, приправивши перцем та сіллю. І обов’язково додають велику кількість цибулі. Українцям це до смаку.