Оновлена торгівельна угода набрала чинності

Оновлена торгівельна угода між Європейським Союзом та Україною набула чинності сьогодні, 29 жовтня, повідомляє 24 Канал із посиланням на заяву єврокомісара із сільського господарства і продовольства Крістофа Хансена. Ця угода передбачає збільшення багатьох тарифних квот, вона надасть більше економічних переваг українським виробникам, стане демонстрацією солідарності європейської фермерської спільноти.

Читайте також Менше напруги для європейських фермерів: як Україні допоможуть нові квоти від ЄС

Важливо, що ми висловлюємо єдність в підтримці України в її боротьбі за свободу, за незалежність та проти російської агресії. Ми демонструємо високу солідарність на тлі адаптації та модернізації торгівельної угоди, яка передбачає збільшення багатьох тарифних квот,
– сказав він перед конференцією з Тарасом Качкою у Люксембурзі.

Єврокомісар відзначив важливість знайденого балансу між наданням більшого доступу та економічних переваг українським виробникам, що підтримує фермерська спільнота ЄС. Хансен також додав, що торгівля відбуватиметься в обох напрямках, не лише український імпорт до ЄС, але й експорт ЄС до України: "Лібералізація багатьох тарифних ліній принесе прямі вигоди нашій сільськогосподарській спільноті".

Зверніть увагу! На запитання, чи вживатиме Єврокомісія заходів, якщо п'ять сусідніх з Україною країн (Польща, Болгарія, Румунія, Чехія та Угорщина) залишать односторонні обмеження на імпорт української агропродукції, єврокомісар відповів, що Брюссель постійно спілкується з цих питань із владою цих держав.

Які плюси для України?

Цей документ передбачає зміну тарифних квот на низку видів аграрної та харчової продукції. Зокрема, порівняно з рівнем 2021 року квоти збільшаться таким чином:

  • мед – на 583,3%;

  • цукор – на 500%;

  • оброблений крохмаль – 500%;

  • ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином – 435,8%;

  • висівки, лузга та залишки – 386%;

  • сухе молоко – 308%;

  • яйця – 300%;

  • солод – 250%;

  • оброблені томати – 250%;

  • перероблені цукрові продукти – 250%;

  • крохмалі – 244%;

  • вершкове масло – 233,3%;

  • овес – 192,5%;

  • кукурудза – 153%;

  • молоко, вершки, згущене молоко – 150%;

  • часник – 150%;

  • інші цукри – 150%;

  • сік яблучний – 150%;

  • продукти з обробленого вершкового масла – 150%;

  • цукрова кукурудза – 150%;

  • манітол-сорбітол – 150%;

  • перероблені зернові продукти – 150%;

  • цукрові сиропи – 135%;

  • м'ясо птиці – 133,3%;

  • пшениця – 130%;

  • етанол – 125%;

  • ячмінь – 122,2%.

Виробництво українських сирів скорочується через вплив імпорту

  • Виробництво українських сирів скорочується через зростання імпорту дешевої європейської продукції, яка витісняє вітчизняну продукцію з ринку.

  • Українські виробники намагаються компенсувати втрати через експорт, але його обсяги значно менші за імпорт, що змушує їх переглядати бізнес-стратегії.