Вартість борщу постійно зростає

Протягом останніх пів року, з осені 2024 року, індекс вартості борщу класичного рецепта постійно зростає, повідомляє 24 Канал із посиланням на аналітику УКАБ. Однак саме за останній місяць індекс борщу почав зростати швидкими темпами.

Читайте також На українському ринку дорожчають торішні буряки

За класичним рецептом для приготування страви (на 3 літри води) знадобляться: 250 грамів капусти, 500 грамів буряка, 300 грамів картоплі, 150 грамів моркви, 100 грамів цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 30 мілілітрів олії та 500 грамів свинячих ребер. Окрім цього, до борщу додають сіль, перець і лавровий лист за смаком.

‎Якщо додати до борщу: дві скибочки батона (50 грамів), столову ложку сметани (25 грамів) та зубчик часнику (5 грамів), його ціна зросте до 232 гривні проти 195 гривень минулого місяця,
– говорять аналітики УКАБ.

Зверніть увагу! Для визначення вартості української страви використовують так званий індекс борщу. В ширшому сенсі він допомагає оцінити, наскільки велика різниця в цінах на однакові товари в різних регіонах країни.

Також експерти УКАБ підрахували вартість основних інгредієнтів борщу за класичним рецептом:

  • Цибуля, 150 грамів – 4,48 гривні;
  • Картопля, 300 грамів – 10,30 гривні;
  • Капуста, 500 грамів – 36,20 гривні;
  • Олія, 30 грамів – 2,70 гривні;
  • Буряк, 300 грамів – 14,10 гривні;
  • Морква, 200 грамів – 9,98 гривні;
  • Томатна паста, 140 грамів – 35,08 гривні;
  • Свинячі ребра, 500 грамів – 109,50 гривні.