Коли пальмова олія стає небезпечною

4 вересня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким забороняє використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні. Депутати посилались на дослідження, які доводять, що пальмова олія може негативно впливати на серцево-судинну систему та збільшувати ризик онкології, особливо у дітей.

Читайте також В Україні заборонили використання пальмової олії: яких продуктів це торкнеться

Важливо Шкода чи користь пальмової олії для здоров'я неоднозначні. За даними Міністерства охорони здоров'я України, сира пальмова олія напіврідка і червона містить ненасичені і насичені жирні кислоти. Останніх у пальмовій олії більше, ніж у салі. У пальмовій олії, яку ще не поділили на тверду та тривалого зберігання та рідку фракції та не рафінували, багато провітаміну А, лікопену, трьох форм вітаміну Е і фітостеролів.

Водночас переважно ми стикаємося вже із рафінованими та розділеними фракціями пальмової олії чи навіть маргаринами на основі пальмового олеїну.

  • Дві третини пальмової олії, що виробляється у світі, стає харчовими продуктами. Пальмова олія, її фракції чи маргарини на її основі входять передусім до складу дешевих солодощів, низькоякісних сирів, а також недешевих шоколадних кремів. Солодощі шкідливі високим глікемічним індексом, високим вмістом жирів, та відсутністю необхідних нам нутрієнтів і клітковини. Маргарини із пальмовою олією шкідливі, бо в маргаринах є трансжири. Тому краще обирати якісний чорний шоколад, ягоди чи готувати домашні солодощі.
  • У пальмової олії висока точка димлення і дуже низький вміст альфа-ліноленової кислоти, тобто вона може прогріватися і при цьому не чорніти і майже не утворювати трансжирів. Тому пальмовий олеїн чи купажі олій на основі пальмової використовують для приготування страв у фритюрі. І проблема передусім не в пальмовій олії як такій, а в глибокому смаженні, багаторазовому прогріванні, та великій частці жирів у раціоні із картоплею фрі й донатами. На якій би олії чи маслі не робили фритюр, ця опція – нездорова.

Зверніть увагу! Критичною для здоров'я серця і судин є насичені жирні кислоти, що містяться у пальмовій олії. Вони містяться також у молочній продукції та м'ясі. Відповідно, лікарі рекомендують їсти якомога менш процесовану їжу, про яку ви точно знаєте, як та з чого вона зроблена, та уникати смаження і надлишку будь-яких жирів в раціоні.

Червона сира пальмова олія

За умови помірного споживання червона нерафінована пальмова олія певною мірою корисна. Вона подекуди вважається нутрицевтиком, тобто функціональною їжею, яка гасить оксидативний стрес, нормалізує рівень холестеролу та може зменшувати ризик розвитку раку.

Водночас з червоною пальмовою олією ми практично не стикаємося. При рафінації та фракціонуванні олії перелічені корисні сполуки втрачаються і виникають шкідливі сполуки.

Відсутні докази канцерогенності сирої пальмової олії. В дослідженнях мова йде про те, що в пальмовій олії багато пальмітинової жирної кислоти, а її надлишок може викликати рак. Пальмітинової жирної кислоти міститься значно більше у вершковому маслі, ніж в пальмовій олії.

Важливо Тривале споживання продуктів із великим вмістом жирів, зокрема фритюр на пальмовій олії чи морозиво на вершковому маслі, шкодять здоров'ю. В процесі рафінування пальмової олії, ії очищення і фракціонування за температури 200 градусів і вище, в ній виникають сполуки з канцерогенною дією, які шкідливі також для чоловічої фертильності та здоров'я нирок.