Яким чином перевірити якість оливкової олії
У 2024 році основні регіони виробництва оливкової олії спіткала спекотна погода, яка знищила більшу частину врожаю сировини, передає 24 Канал. Шахраї, ладні заробити на цьому, активізувались із небаченою силою, адже через суттєве здорожчання оливкової олії вигода від фальсифікації продукту є доволі значною.
Читайте також Небезпечна для життя оливкова олія заполонила Європу: масштаби підробки вражають
Виробники олії з Європи пропонують доволі простий, але при цьому надійний спосіб перевірки. Якщо ви хочете визначити якість оливкової олії – поставте її у холодне місце. Чистий продукт почне замерзати, в той час, як олія з домішками залишиться у рідкому стані.
Зверніть увагу! Додатково щоб збільшити вартість олії виробник може написати на пляшці, що олія "екстра вірджин" – тобто холодного віджиму, а насправді такий продукт може бути рафінованим. Позначка екстра вірджин (extra virgin) означає найвищу якість оливкової олії, адже це технологія холодного віджиму оливок, в яких залишається найбільше корисних речовин. Олія холодного віджиму додатково не обробляється.
Щоб відрізнити якісну оливкову олію від підробки, звертай увагу на таке:
- Оливкова олія має бути розлита в темні скляні пляшки або жерстяні банки.
- На пляшці або банці має бути позначка холодного віджиму extra virgin.
- Сумлінні виробники вказують сорт оливок, дату збору врожаю.
- Регіонами розливу і виробництва є DOP – Італія або IGP – Іспанія або Греція. Ці регіони вважаються еталонними.
- Ціна на якісну оливкову олію стартує від 350 гривень за літр.