Суміжні професії, серед яких допоміжний персонал кухні, офіціанти та бармени, також у дефіциті. Однак саме повари очолюють список найзатребуваніших професій у ресторанній та туристичній галузях, коли гіди та екскурсоводи – навпаки, втрачають попит.

Зверніть увагу Як організувати промокампанію на раз-два-три: легко, швидко, влучно

Ситуація на вітчизняному ринку праці

Загалом у категорії "туризм, готелі, ресторани" конкурс на одне робоче місце становить у середньому 1,5 людей. Найчастіше бізнес шукає:

  • поварів – 24% всіх вакансій;
  • допоміжний персонал кухні – 19%;
  • офіціантів та барменів – 12%.

На керівні посади у галузі попит у рази менший, але теж присутній – у сфері обслуговування шукають менеджерів для прийому та розміщення гостей, кейтерингу, бронювання і продажу туристичних послуг.

Мінімальна кількість пропозицій для хостес, організаторів конференцій, спеціалістів з оформлення віз, а попит на екскурсоводів та гідів зовсім впав – тут зосереджено лише 0,3% вакансій всієї галузі.

Цікаво Знищить національну кухню: чим загрожує поява відзнаки Michelin в Україні – думка експерта

Рівень зарплат

Зарплатна пропозиція у категорії "туризм, готелі, ресторани" напряму залежить від рівня попиту на конкретного спеціаліста, його навичок, досвіду роботи та регіону.

У середньому оклад працівника у галузі становить 14 тисяч гривень, але можна знайти як варіанти у понад 35 тисяч гривень, так і на рівні 7 тисяч гривень. Новачкам без досвіду у столиці в середньому готові платити 11 тисяч гривень.

Найвищі зарплати саме у поварів. Так, у середньому професіоналу готові платити 26 400 гривень, що всього на 600 гривень менше зарплатного рівня керівників туристичного бізнесу.

Важливо З акцизним номером у чеку: що відомо про нові правила продажу алкоголю в Україні

Де найбільший попит

Наразі саме столиця залишається лідером з кількості пропозицій роботи у категорії "туризм, готелі, ресторани", зосереджуючи близько 22,5% всіх вакансій цієї галузі на вітчизняному ринку праці.

Шукати високооплачувану роботу повара найкраще у Києві та великих обласних містах, таких, як:

  • Львів;
  • Одеса;
  • Дніпро;
  • Харків;
  • Запоріжжя.

Хоча офіціантам та працівникам кухні знайти сезонну роботу можна й у курортних регіонах, зарплатні пропозиції там варіюються на рівні від 11 400 до 12 800 гривень.