Глютен не такий страшний, щоб зовсім від нього відмовлятися

6 травня 2010, 11:55

Останнім часом усе більше людей відмовляються від продуктів, до складу яких входить глютен. А все тому, що чимало з нас вважають цю речовину шкідливою. Насправді все не так страшно.

Глютен - це група білків, які містяться в зернах злакових рослин - пшениці, просі, ячмені, житі. У харчовій промисловості глютен ще називають клейковиною - саме вона забезпечує пружність тіста та м’яку пишність хліба. Білки клейковини становлять 80% усього білка у хлібі. До їх складу входять незамінні для організму амінокислоти.
Втім, чимало людей - чутливі до глютену. Речовина може спровокувати дисбактеріоз та алергічні прояви.

Однак, повністю відмовлятися від мучного - саме в таких продуктах глютену найбільше - не варто. Адже хліб - джерело вітамінів групи “Б” і клітковини. Важливо вживати й інші продукти, які містять ці корисні речовини. Втім, відмовлятися від смачної здоби не варто. Адже на прилавках з'явилися продукти з особливим маркуванням - без глютену.

Гінкго Білоба

Мало хто з нас знає це дерево, однак, в медицині його використовують доволі часто. Гінкго Білоба - реліктове дерево. Про його лікувальні властивості знали ще древні китайці понад 2 тисячоліття до нашої ери. Однак, ґрунтовно вивчати цілющі властивості дерева науковці почали лише у 60-х роках минулого століття. Сучасні біохімічні досліди виявили - найціннішим є листя. Воно містить чимало біологічних речовин та природних стимуляторів. А ще нормалізує кровообіг, покращує пам'ять, слух, зір, відновлює еластичність судин, покращує роботу серця, має заспокійливу та спазмолітину дію.

Крім того, у рослині містяться кальцій, фосфор, калій - загалом понад 40 речовин. У Європі та США Гінкго Білоба широко застосовують для попередження симптомів старіння. Гінкго Білоба, на думку науковців, приховує у собі ще багато лікувальних особливостей. А кожен новий виділений компонент дає людям можливість вилікуватися від різних хвороб.