Гомілка гривню береже: чому цю частину курки вигідніше купувати
Купуючи м’ясо, українці враховують кілька критеріїв: якість, поживність, користь та ціну продукту. І курятина – безперечний лідер, адже ця птиця не тільки приносить організму чимало вітамінів та білків, але й допомагає заощадити. Яку ж частину курки найвигідніше купувати – розповідаємо у матеріалі.
Навіть у час повномасштабної війни м’ясо залишається одним із найпопулярніших продуктів. Так, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства за вересень 2022 року, на одного українця припадає понад 52 кілограми цього продукту на рік. І лише задумайтесь: 50% від загального фонду споживання м’яса – це птиця, в основному курятина, 37% – свинина, 13% – яловичина.
До теми Рецепт курячих гомілок в беконі, що ідеально підійдуть до застілля з сім'єю чи друзями
Лідерство курятини є виправданим. Адже це м’ясо не тільки має суттєві переваги у корисності, але й чималий асортимент.
Одними з найбільш популярних частин курки є четвертини, філе та гомілки. Всі вони вже стали основою наших улюблених страв. Та яку ж частину курятини найвигідніше купувати – 24 канал провів власне дослідження та готовий ділитись результатами.
Ціна та вигода
Уся курятина є доступною кожному українцю, адже її вартість у середньому коливається від 60 до 160 гривень за кілограм. Тому щодня можна готувати цю птицю за новими рецептами.
Так, вартість четвертини у супермаркеті сягає 83 гривні, гомілки – 92, філе – 160. На перший погляд, найвигідніше купувати четвертину. Проте варто врахувати, скільки у кожній частині курки є жиру та кісток, а скільки – м’яса.
Запечені гомілки – це не лише смачно, але й вигідно / Фото Shutterstock
Хоч четвертина на вигляд більша, та і ціна її більш приваблива, однак в ній є зайвий жир, більше шкірки та кісток. Крім цього, потрібно бути хорошим математиком, щоб розрахувати кількість порцій на родину. Адже якщо вечеряти будуть, до прикладу, троє осіб, то по одній четвертині кожному буде складно подужати, а розділяти м’ясо перед подачею – зайва морока, до того ж порції вийдуть не однакові.
Якщо ж мова йде про куряче філе, то складно знайти людину, яка б його не любила. Цей продукт не має кісток чи шкірки, тому споживач отримує тільки відбірне м’ясо. Та якщо врахувати його вартість, для частування більшої кількості людей брати цю частину курки не дуже вигідно.
Також філе потрібно правильно готувати, щоб воно не було пересушеним. А це вдається не кожному.
Гомілки мають середню ціну – більшу за четвертини, проте меншу ніж філе. Ця частина курки найбільш рухома, тому там лише 1 кістка. Крім цього, в 1 кг гомілок м'яса на 20% більше, ніж в 1 кг четвертини. До того ж в кілограмовій упаковці гомілок в середньому 7 штук (порцій) гомілок, а четвертини – 2 штуки (порції). Тож купувати гомілки значно вигідніше, адже й однією порцією з гарніром можна наїстись.
Спробуйте Смачний делікатес за доступною ціною: готуємо фаршировані гомілки з грибами
Користь
Та хоч вартість продуктів і економія на шопінгу зараз дуже актуальні, проте споживачі більше звертають увагу не на цінник, а на користь. Це є ще однією причиною популярності курятини як в Україні, так і в світі.
Ця птиця не має протипоказань навіть при дієтах, адже куряче м’ясо легко засвоюється організмом, забезпечуючи його всіма необхідними речовинами для функціонування без збоїв.
Зокрема, курятина багата на білки, що потрібні дорослим і дітям. У процесі травлення вони розщеплюються на амінокислоти, що допомагають:
- в оновленні клітин, а також формуванні шкіри, м'язів, кісток, сухожиль, зв’язок, хрящів;
- у виробництві гормонів і ферментів;
- у синтезі антитіл, що є захистом нашого організму від вірусів, бактерій, токсинів тощо.
Саме тому бульйон з курятини рекомендують їсти усім під час сезонних недуг, адже він може підвищити імунітет. Крім цього, завдяки вмісту білків і майже відсутності холестерину це м’ясо часто опиняється на столі спортсменів і тих людей, які стежать за фігурою.
Гомілки ідеально підходять для приготування супів / Фото Shutterstock
Якщо ж порівнювати харчову цінність гомілок і четвертини, то фаворита тут складно знайти. Адже у 100 грамах цих продуктів – 14 грамів білків і 15 грамів жирів. Також вони містять практично всі нутрієнти, зокрема вітаміни А та групи В (холін, біотин, В3, В5, В6, В12), а також магній, кобальт, цинк, хром та селен. Далеко не кожен харчовий продукт може похвалитися таким складом.
Проте отримати весь цей список поживних речовин можна тільки з якісного м’яса, що не містить антибіотиків чи гормонів росту. Де таке знайти в Україні? Не будемо приховувати: у будь-якій точці продажу продукції ТМ "Наша Ряба". Цей виробник дбає про споживачів, даючи їм тільки найкраще: відбірне м’ясо птиці, яке відповідає стандартам якості.
Чому гомілки – універсальний продукт
Без вагань можна сказати, що гомілка – ідеальний вибір на кожен день. Ця частина курки допоможе вам поповнити організм корисними речовинами, а також заощадити. Адже гомілка гривню береже!
Українці обирать курячі гомілки, бо це вигідно: дивіться відео
В чому ж полягає універсальність цього м’яса? Саме гомілка бездоганно підійде як для сімейної вечері, так і для застілля з гостями. До того ж українці можуть не вдаватись до складних розрахунків та планувань, адже 1 порція відповідає одній гомілці. Хоча рекомендуємо готувати цю частину курки із запасом, бо навряд чи хтось за столом відмовиться від добавки.
Гомілки швидше маринуються та запікаються у порівнянні з четвертинами. Підберіть улюблені спеції – і за менш як годину страва з хрумкою скоринкою вже буде на вашому столі.
До того ж курятина дозволяє всіляко експериментувати, тож маринувати гомілки можна з різноманітними спеціями. Зокрема, ніжний смак м’яса доповнять карі, паприка, чебрець, а також соєвий соус, гірчиця або мед.
Чималий вибір і у способі приготування гомілок, адже ця частина курки смакує смаженою, тушеною, вареною, печеною або ж гриль. Тому на ваш смак – безліч рецептів з підручних інгредієнтів, що точно знайдуться в холодильнику.
Читайте також Курячі гомілки – ідеальний вибір на кожен день
Щоб отримати більше користі від страви, рекомендуємо не смажити гомілки чи панірувати їх, а запікати в духовці або на грилі – тоді і скоринка потішить гостей, і організм подякує вам. Подавайте страву з домашніми соусами та овочами.
Курятина є дуже корисною і дієтичною / Фото Shutterstock
Та це далеко не всі способи приготування гомілок. Ця частина курки підійде й для супу. Завдяки зручній формі гомілки ідеально помістяться у тарілці, зекономивши вам час на розділювання м’яса, а суп чи бульйон будуть смачними та наваристими.
Тож якщо ви хочете мати у холодильнику продукт на будь-які випадки життя, рекомендуємо вам курячі гомілки. Ця частина курки прикрасить обід чи вечерю, а також стане головною стравою на застілля в колі родини чи друзів.