Креветки, подані на стіл просто із сітей фламандських рибалок, - справжній делікатес
Північноморське узбережжя Бельгії славиться своїми довжелезними та просторими пляжами, смачними мідіями та веселими забавами у піску.
Однак чимало фламандських прибережних міст можуть запропонувати більше. Приміром, ось це курортне містечко на крайньому заході країни - Остдюнкерк.
На світанку місцеві пляжі майже безлюдні. Єдиними ознаками життя у цю пору є кілька ранніх пташок у басейні та кафе, які саме готуються до прийому туристів.
Маленьке містечко стало відомим завдяки “парде фісер”. Так тут називають мисливців за креветками. Рибалки продовжують традиційний метод ловлі - верхи на конях.
“Звісно, потрібно кілька тижнів, щоб кінь звик до води. А на те, щоб він став хорошим помічником на морі, піде близько року. Але тоді лише смерть зможе нас розлучити. Ми, до певної міри, одружуємось із нашими кіньми”, - каже мисливець за креветками Едді Д’Халстер.
Рибалки кидають у воду трал на креветок за будь-якої погоди. Взявши з собою кошики та сіті, вони під час відливу вирушають на своїх возах на морське полювання.
Бельгійці рибалять верхи ще з 1502 року. Нині лише шість рибаків підтримують давню традицію. Едді займається цим вже 42 роки.
“Щойно ми з кіньми заходимо у воду, ми стаємо одним цілим. Порозуміння коня та людини є просто фантастичним. Ти отримуєш величезне відчуття свободи та щирої радості”, - каже мисливець за креветками Едді Д’Халстер.
Така рибальська подорож на чотирьох ногах триває кілька годин. Коням просто заборонено боятися води: вони тягнуть сіті, стоячи наполовину у воді. Ще десятиліття тому рибалка міг наловити за один похід від 30 до 40 кг креветок. Зараз - добре щоб 10.
“Рибаки на моторних човнах полюють на креветок увесь рік. Колись це була сезонна робота. А тепер їх виловлюють у будь-яку пору року”, - каже мисливець за креветками Едді Д’Халстер.
61-річний Едді не може харчуватися лише морепродуктами, але рибальство - прибуткова справа. Чайки не єдині, хто радий його бачити. У нього є і свої фанати.
Провівши кілька годин з “парде фісер”, кожному цікаво буде дізнатися більше про фламандську рибалку. У місті навіть є спеціальний музей рибальства. Поруч з інформацією про різноманітні рибальські методи та їхню історію, відвідувач і тут помітить Едді та його колег.
Але одними думками ситий не будеш. Щойно рибалки повертаються на берег, вони промивають свій вилов та накривають на стіл для себе та інших гурманів морської кухні.
Едді пригощає креветками туристів та одночасно розказує їм, як їх правильно їсти. Звісно, це все безкоштовно.
“Тіло креветки поділене на шість сегментів. На третьому мушля легко відстає. Зведіть кілька разів їх докупи, а потім покрутіть хвоста”, - каже мисливець за креветками Едді Д’Халстер.
Креветки, подані на стіл просто із сітей фламандських рибалок, - справжній делікатес. Навіть для найбільших гурманів.