Лікарі: Перші весняні овочі - небезпечні для здоров'я

31 березня 2011, 08:45
Читать новость на русском

З приходом весни розпочинається справжній бум на свіжі овочі.

Однак, дієтологи застерігають: у ранніх овочах та фруктах, сконцентрована найбільша кількість нітратів. В першу чергу, підкреслюють - це огірки, помідори, зелень, морква та редиска. Небезпечна хімія ховається також в яблуках, полуниці та кавунах. Особливо небезпечні отруєння нітратами для дітей.

“Чим швидше ми позбудемося всього того, що не всмокталося, тим менший ризик та ступінь важкості отруєння. Тому перша допомога – це промивання шлунку. Промивши шлунок та зробивши клізму дитину потрібно відразу ж везти в стаціонар, тому що її потрібно обстежити”, - каже головний дитячий токсиколог ГУ охорони здоров'я КМДА Борис Шейман.

Уникнути нітратів у продуктах - практично неможливо, кажуть науковці. Адже це добриво номер один, без якого не обходиться жоден аграрій. Втім, вберегтися можна, заспокоюють. Варто лише купувати продукти в перевірених місцях, і при цьому – обов’язково вимагати сертифікат якості.

“Якщо будете купувати, то обов’язково питайте сертифікат, обов’язково треба. Взагалі я рекомендую купувати овочі в період цього розквіту господарства парникового - тільки в магазинах, і вимагати сертифікати якості, щоб там було написано, скільки він містить нітратів”, - каже керівник лабораторії гігієнічної експертизи Інстиутуту екогігієни і токсикології Ольга Голінко.

Аби зменшити кількість нітратів на вашому столі, медики радять вимочувати зелень та овочі 2-3 години у воді, чистити шкірку та проварювати їх. Вміст нітратів контролюють міські санепідемстанції. Запевняють - за перевищення норми - на ринок недобросовісних продавців не пускатимуть. Наразі ж, за повідомленням міських токсикологів, тяжких випадків з отруєнням поки не зафіксовано.