Лікарі попереджають про початок сезону кишкових інфекцій
У весняно-літній період лікарі попереджають про спалахи кишкових інфекцій.
Лише у першому кварталі поточного року цей показник на 38 % вищій, ніж в аналогічному періоді 2010.
“За останню добу з 15 хворих, які надійшли до інфекційного відділення, 9 осіб, тобто більшість - це кишкові інфекції - харчові отруєння. Можу сказати, що фактор ризику в даному випадку - це недоброякісні продукти”, - каже асистент кафедри інфекційних хвороб НМА ім. П.Л.Шуплика Юрій Жигарєв.
“Факторами передачі найчастіше є продукти харчування, це такі як готові страви кулінарні,молочні продукти, овочі, фрукти, домашні ковбаси. Переважно, це продукти харчування, які придбані на стихійних ринках або з рук у приватних осіб”, - каже заступник головного санітарного лікаря м. Києва Ольга Рудницька.
Продукти зі стихійних ринків є традиційними розплідниками кишкових інфекцій, - застерігають медики. Окрім того, така їжа може спровокувати алергію та інші хвороби.
“Несанкціонована торгівля погана тим, що зараз дуже великий сплеск глистоінвазійної інфекції – дуже різноманітної – іноді дуже важкої, іноді погано піддається лікуванню”, - каже завідуюча гастроентерологічного відділення дитячої клінічної лікарні № 9 Тетяна Рубан.
У разі отруєння, притягнути до відповідальності осіб, які торгують на асфальті практично неможливо, адже встановити, який саме продукт є збудником хвороби дуже складно. Тож лікарі радять громадянам бути обережними.