Деякі цього дня навіть коптять м'ясне.
Бабі Катерині 91 рік, вона досі пам'ятає усі великодні традиції. Навіть, коли фашисти вивезли її на примусові роботи до Німеччини, жінка тихцем дотримувалася їх.
Щоправда, сьогодні страви до кошика вона не готує. Тепер страви до Пасхи готує її донька. М'ясне в їхній сім'ї і селі готують самостійно. Кажуть, що все має бути домашнім аби велася господарка.
Коптять ковбасу і шинку у бочці. Для того, аби вони були рум'яні дрова мають бути з вишні або буку. М'ясне готується більше 6 годин.
Читайте також: Як українці відзначали найсвітліший день у році
А вже тоді ковбаси-шинки складують у кошик. Окрім них у селі Тучному, де живе сім'я жінки, до кошика кладуть ще й сирну плесканку.
А ще кладуть у нього хрін, а би бути здоровим весь рік, масло, інколи мед, обов'язково писанки, а ще мак.
У Тучному кошики на посвяту несуть лише в неділю. І обов'язково дякують священнику за благословення гаївкою.
Автор сюжету — Ірина Папірник.