На Заході є традиція виготовляти з шоколаду зайця

24 квітня 2011, 12:29
Читать новость на русском

Що було перше: пасхальне яйце чи пасхальний заєць? Для країн Західної Європи та США асоціацією свята Воскресіння Христового є не крашанка та писанка, а великодній кролик чи заєць.

Незвична для українців західна традиція на Пасху купувати або власноруч виготовляти солодощі у формі вуханя губиться у віках. Згідно з німецькими звичаями слухняним дітям на свята залишали подарунки - розмальовані яскравими фарбами яйця. У Саксонії вважали, що такі праобрази крашанок не може знести звичайна курка, і робить це півень, у Ельзасі - лелека, у Баварії - зозуля. Згодом усіх своїх конкурентів витіснив не хто інший, як великодній заєць.

У США звичай виготовляти пасхальних зайців з марципану та шоколаду привезли іммігранти зі Старого Світу. Науковці з Флориди дослідили, що перша документальна згадка легенди про великоднього зайця датована XVI століттям.

У Німеччині вухань став настільки популярним, що навіть удостоївся власного музею. Двадцять років тому у Мюнхені при Центрі незвичайних музеїв колекціонер Манфред Клауда відкрив Музей пасхального зайця. Виставка з тисячі експонатів одразу потрапила до Книги рекордів Гіннеса. На жаль, музей закрили у 2005 році.