Тема тижня: цукровики прогнозують дефіцит цукру, відтак і подорожчання

10 жовтня 2010, 18:49

Асоціація "Укрцукор" знизила прогноз виробництва цукру з буряку в Україні у новому сезоні до 1,7 млн. т.

Головною причиною зменшення обсягів виробництва там називають погані погодні умови, що призвели до зниження якості буряку. Виробники вже прогнозують зростання цін.

”Гарні цифри 2,5 млн. тонн, які давалися в березні, зараз змінилися на 1,5 мільйони. При споживанні 2 мільйонів річного в Україні, ми бачимо, що створюється певний дефіцит... Відсутність необхідної, скажімо, чи достатньої кількості безумовно зможе спричинити певні зростання ціни в певні періоди, але зростання це не буде вищим 9 гривень... Якщо вона буде більшою від цієї ціни, то можна очікувати, що в Україну приїде цукор від наших сусідів”, - каже голова правління ВАТ “Гнідавський цукровий завод” Сергій Бондарук.

Волинь цього сезону лідирує у виробництві солодкого кореня. Тут спека розгулялась менше, тому сировина якісна і її вдосталь. Представники місцевої влади переконують, цукру вдосталь і підстав для зростання цін немає.

”Тим більше, ми в період, коли на ринок буде викинуто багато цукру. Цукор буде реалізовуватися не тільки цукровими заводами. Сьогодні крупнотоварні виробники працюють за давальницькими схемами, здають цукровий буряк і забирають цукор. Вони також будуть викидати велику кількість цукру. Це повпливає на ціну”, - каже заступник голови Волинської ОДА Віталій Карп’юк.

Наскільки сильним буде цей вплив можна буде побачити незабаром. Поточний сезон цукроваріння виробники планують завершити наприкінці листопада цього року.