У Тракайському замку відбувся фестиваль середньовічних ремесел
До резиденції великого литовського князя Гедиміна з’їхалися гончарі, ковалі, кухарі, склодуви та інші народні умільці.
Всі вони користуються лише середньовічними техніками виробництва, гнатися за новинками - це не для них.
“Коли глиняний горщик розпікається до потрібної температури - десь 750 - 800 градусів - ми виймаємо його з печі і занурюємо в суміш борошна і води. Глина вбирає ферменти борошна, робиться міцною та красивою”, - каже учасниця фестивалю Еґле Паксіте.
Борошно звісно ж використовують не лише для гартування глини, а й за прямим призначення. Над випічкою чаклує відомий литовський кухар. Він також прихильник старої школи.
“Рецепт цього пирога - старий як світ. Коли його готували, ще навіть цукру не було. Кухарі підсолоджували страву так званими зернами святого Йонаса”, - каже кухар Ґінтас Крікстопаїтіс.
Особливо цікавими для туристів були реконструкції середньовічних баталій - литовські рицарі проти загарбників з Тевтонського ордену. Битва, кажуть гості, була дійсно переконливою, геть як в середньовіччі.
“Тут панує атмосфера середньовіччя, а не сучасності. Мені це подобається. Я прийшов сюди лише 5 хвилин тому, ще нічого не побачив, а уже в захваті”, - каже турист з Італії Вінченцо Вульпе.
Ну а фінальним акордом свята стало вогняне шоу. Жонглери розважали гостей до пізньої ночі. Всього на фестиваль з’їхалися 5 тисяч туристів, це безумовно успіх, кажуть організатори.