Всі вони користуються лише середньовічними техніками виробництва, гнатися за новинками - це не для них.
“Коли глиняний горщик розпікається до потрібної температури - десь 750 - 800 градусів - ми виймаємо його з печі і занурюємо в суміш борошна і води. Глина вбирає ферменти борошна, робиться міцною та красивою”, - каже учасниця фестивалю Еґле Паксіте.
Борошно звісно ж використовують не лише для гартування глини, а й за прямим призначення. Над випічкою чаклує відомий литовський кухар. Він також прихильник старої школи.
“Рецепт цього пирога - старий як світ. Коли його готували, ще навіть цукру не було. Кухарі підсолоджували страву так званими зернами святого Йонаса”, - каже кухар Ґінтас Крікстопаїтіс.
Особливо цікавими для туристів були реконструкції середньовічних баталій - литовські рицарі проти загарбників з Тевтонського ордену. Битва, кажуть гості, була дійсно переконливою, геть як в середньовіччі.
“Тут панує атмосфера середньовіччя, а не сучасності. Мені це подобається. Я прийшов сюди лише 5 хвилин тому, ще нічого не побачив, а уже в захваті”, - каже турист з Італії Вінченцо Вульпе.
Ну а фінальним акордом свята стало вогняне шоу. Жонглери розважали гостей до пізньої ночі. Всього на фестиваль з’їхалися 5 тисяч туристів, це безумовно успіх, кажуть організатори.