Виробники яловичини нарікають на відсутність підтримки держави

12 травня 2010, 20:05

Україні - українську яловичину. Вітчизняні аграрії нарікають на високу собівартість виробництва м’яса великої рогатої худоби, низькі закупівельні ціни та активний імпорт продукції.

Відтак, кажуть, за відсутності впливу держави на цю ситуацію, галузь може просто зникнути з українського аграрного ринку.

Віталій Завадський (директор підприємства з виробництва яловичини): “Для того, аби Україна була з м’ясом потрібно: державна підтримка, насамперед в частині законодавчого врегулювання, ввозу, бо на сьогодні забезпечення України яловичиною недостатнє, вона просто завозиться”.

Натомість у профільному міністерстві констатують - імпорт м’яса у І кварталі цього року значно скоротився. Завезли його на 40% менше, ніж у той же період 2009-го - до 60 тисяч тонн.

Микола Присяжнюк (міністр агрополітики України): “Державний комітет ветмедицини більш відповідально підійшов щодо якості імпортованого м’яса, і ми розуміємо, що, по великому рахунку, дешевше м’ясо - це або неякісне, або 3-4 сортів, і ми це контролюємо”.

За таких умов вітчизняне тваринництво починає розвиватися, констатують аналітики. Так, за І квартал значний приріст поголів’я продемонструвало свинарство - 19%, велика рогата худоба - 14%, та птиця - 5%. Реалізація м’яса вцілому зросла на 8%, а, зокрема, свинини - майже на чверть.