Як форма та розмір келиха впливають на смак і аромат вина
Жарти жартами, але насправді дуже важливо не лише, що у келиху, а й те, який це келих. Говорячи конкретно про посуд для вина, то це якраз той випадок, коли розмір і форма мають значення.
Читайте також: Чому з витримкою хороше вино стає іще кращим: найцікавіші деталі виробництва вина
Річ у тім, що різні зони нашого язика відповідають за різні смаки: кінчиком язика ми відчуваємо солодке, з боків — кисле, серединою - солоне, а ближче до кореня — гіркоту напою, який п'ємо. Тому форма та розмір окружності келихів по-різному направляють потік напою.
Першим бокали для вина запропонував Клаус Рідель
Так званий бургундський келих – кулястої форми, ідеальний для витончених вин, які розкладаються на велику кількість ароматів, хоч і не так яскраво виражених. Ці запахи "збираються" на заокруглених стінках келиха, доповнюючи смак напою неповторним букетом. Для вин із насиченими ароматними нотками краще обрати бордоський келих – з умовно рівними стінками, які не надто затримуватимуть і без того інтенсивний аромат.
Різні види бокалів для вина
Також для ігристих вин часто використовують так званий "туліп" – тюльпаноподібний келих має трохи більший об'єм і легко впишеться у скляну піраміду під час великих бенкетів.
Читайте також: Істина у вині: як українське виноробство стало знане у всьому світі