Як насправді роблять ковбасу

26 червня 2017, 15:41
Читать новость на русском

Що побачили журналісти на виробництві одного з найвідоміших м’ясних брендів

М’ясні та ковбасні вироби – часті гості на наших столах. Та зазвичай українці, які чи не щодня купують ці продукти в магазинах, майже нічого не знають про те, як їх створюють. Журналісти вирішили все з’ясувати. Для цього вони відправилися на Полтавщину, до одного із найбільших та найвідоміших виробників, чия продукція представлена майже в кожному магазині країни – "Глобино".

Замкнений цикл виробництва – гарантія якості продукту

Якісна сировина – актуальне та навіть інколи болюче питання для будь-якого виробника, адже від неї врешті-решт залежить якість та безпечність готового продукту. Саме тому деякі великі виробники переходять до замкненого циклу виробництва, цілком задовольняючи власні потреби в сировині. У "Глобино" функціонування замкненого циклу забезпечують кілька підприємств. "Глобино-Агро" спеціалізується на вирощуванні кормових культур, які далі на комбікормовому заводі перетворюються на поживне та корисне меню для тварин. Завдяки власному свинокомплексу та м’ясо-молочному комплексу "Глобино" на 100% задовольняє свої потреби у молочній та м’ясній сировині, яка після ретельних ветеринарних перевірок постачається на Глобинський м’ясокомбінат та маслосирзавод. Готова продукція у той самий день потрапляє до найвіддаленіших куточків України – це результат роботи власної розгалуженої мережі представництв.

"Замкнений цикл виробництва – це можливість контролювати кожен етап створення продукту, – зазначив власник групи компаній "Глобино" Олександр Кузьмінский – Впровадження такої системи дало нам можливість позбутися залежності від зовнішніх факторів, наприклад, зміни ціни на м’ясо. Та що найголовніше, ми отримуємо сировину прогнозованої якості, зі стабільними характеристиками, які нас задовольняють. Зрештою, це позначається на кінцевому продукті".

Традиції чи сучасні технології?

Сучасні технології чи традиції – що важливіше для виробництва якісних продуктів харчування? Головне – правильно поєднати перше й друге, кажуть фахівці. Скажімо, виробник може використовувати сучасне обладнання для виготовлення продукції за традиційними рецептами. Так Глобинський маслосирзавод виготовляє свою продукцію на прогресивному обладнанні відомих європейських виробників. Однак тут принципово відмовилися від новомодних методів прискореного визрівання сирів – уся продукція виготовляється виключно традиційним способом. У традиційний спосіб відбувається і копчення ковбас на Глобинському м’ясокомбінаті, для цього використовують вільхові тріски. А от всі виробничі процеси відбуваються так само на сучасних апаратах.

Добрий продукт починається із піклування про землю та поваги до споживача

Фахівці "Глобино" переконані, що якісний продукт починається із партнерського ставлення до землі. Тут ретельно стежать за її станом та відновлюють природну родючість. Із 2013 року використання мінеральних добрив було скорочене на 75%, замість них на 4000 га полів використовують переважно органічні. "Ми прагнемо, аби наші внуки отримували врожаї з цієї землі, – розповів директор "Глобино Агро" Роман Пархоменко – А для цього необхідно піклуватися про неї. Це – правильний європейський підхід. Звісно, ми могли б отримувати великі прибутки, вирощуючи культури, які виснажують землю. Однак ми вважаємо, що це несправедливо, у першу чергу, по відношенню до наших дітей".

Як обрати якісну ковбасу. Поради експерта

В Україні є якісна ковбаса та м’ясні вироби, – переконують експерти. Та як не помилитися із вибором у магазині? На це питання відповів технолог Глобинського м’ясокомбінату Роман Шворніков: "По-перше, продукт слід оглянути. У нього має бути рівномірний колір, всі інгредієнти мають бути розповсюджені рівномірно, і жодних сторонніх включень. Другий крок – дослідити продукт на дотик. Якщо мова йде про сирокопчену ковбасу, яку за технологією добре висушують, вона повинна бути досить твердою. Натисніть пальцем – якщо на ковбасі залишиться слід, від такої покупки варто відмовитися. І зрештою – уважно читайте етикетки та довіряйте національним виробникам, які добре себе зарекомендували".

Тож, обираючи м’ясні та ковбасні вироби, варто бути уважнішими, аби придбати справді добрий продукт, створений за всіма правилами.