Кулінарний експерт Євген Клопотенко запропонував шкільним їдальням своє меню. Лише 20% дітей харчуються в школі, запевняє Євген. Він зробив власне дослідження.

Читайте також: Євген Клопотенко: Моя їжа повинна збуджувати і бути на межі з божевіллям

Просто зробити це "up today", тобто сучасним. Чи можна використовувати гарбуз? Можна! Чи можна використовувати корінь селери? Можна! Чи можна використовувати спеції? Ні, бо так прописано у збірнику, що не можна. Кориця – це спеція чи ні? Спеція. А її не можна, тому й не використовують. І тут вся система ламається,
– розповів Євген Клопотенко.

Зламати стару систему харчування – саме це кулінарний експерт і намагається зробити. Вже зараз у школах Дніпровського району столиці тестують нове меню від Євгена Клопотенка. Упродовж 2 місяців кулінар збиратиме відгуки дітей, а потім візьметься затверджувати свій збірник рецептів. У профільному управлінні столиці підтримують таку ініціативу.

"Чому необхідні зміни? Бо сьогодні компанії, які організовують харчування в Києві, користуються рецептурним збірником, якому понад 30 років", – зазначила начальник управління освіти Дніпровського району Наталія Іваніна.

Читайте також: Відомий кулінар Євген Клопотенко отримав грант на зміну меню в школах

Харчування учнів початкових класів оплачує держава, а це 12 гривень в день на кожну дитину. Старшокласники пільгових категорій теж харчуються безкоштовно. А от учні, які залишаються на групі продовженого дня, за власні гроші. Послуги надає приватна компанія. Нещодавно обід коштував 20 гривень, після скарг батьків ціну знизили до 15. Щоправда, разом з ціною зменшились і порції. Щодо системи оплати, то поки приватна компанія не видає чеків, а працює за талонами.

Читайте також: Если мы не можем изменить систему, то мы должны ее возглавить

У школі заздалегідь розроблене двотижневе меню, яке щоразу погоджують із Держпродспоживслужбою, як і асортимент буфетної продукції. Тож тут не побачиш сухариків або чіпсів. Немає, щоправда, і свіжих фруктів. А от вафлі та бісквіти, які батьки вважають не надто поживними, є.

Наші діти звикли до чіпсів, до гамбургерів. Різні. Є такі, для яких цей сніданок – перший і єдиний, який вони отримують,
– прокоментувала директор ЗОШ № 184 Алла Мішина.

Скарги батьків, а тим більше візит контролюючих органів та ЗМІ у школі сприймають, як загрозу. Мовляв, краще хай так годують, ніж відмінять харчування і діти ходитимуть голодні.