Які захмарні суми віддають за старовинні вина
Немає компанії, якій би не пасувало вино. Цьому напою надають перевагу аристократи, і воно – незамінний супутник вишуканого товариства.
Водночас без нього не обходяться ані запальні вечірки, ані добрі безпафосні вечори в компанії друзів.
Любов людства до вина спалахнула ще за шість тисяч років до нашої ери. Звичайно, з тих часів не дійшло ні пляшки. Найстарішим винам, якими сьогодні володіє людство, трохи більше двох сотень років. Звичайно, ціна на такий скарб захмарна.
Скажімо, за пляшку Chateau Margaux 1787 року заплатили 225 тисяч доларів. Правда, це зробила страхова компанія. Незграбний офіціант розбив пляшку дорогоцінного напою, коли збирався її відкоркувати і подати до вечері власникові Вільяму Соколіну.
Приводу плакати насправді немає, бо у світі збереглося майже півсотні пляшок того ж року і з тієї ж французької винарні. Ціна кожної з них перевалила за 100 тисяч доларів.
Утім, ціновий рекорд – не за її пляшками. У 2000 році світ дізнався, що за пляшку вина можна віддати півмільйона доларів. Таку суму не пошкодував колишній СЕО компанії Cisco Systems Чейс Бейлі. Він купив 6-літровий бутиль каліфорнійського вина Screaming Eagle Cabernet 1992 року. На той час воно було витримане всього вісім років – не до порівняння з Chateau Margaux, яке простояло в погребах два з половиною століття. Утім, Бейлі мав виправдання: він купив напій на благодійному аукціоні.
У списку найдорожчих вин світу французьких – найбільше. Утім, до нас дійшли вина з Австралії та Австрії, яким більше півсотні років. Стандартна ціна на них коливається в межах від тридцяти до п'ятдесяти тисяч доларів.
Говорячи про рідкісні вина, не можна не згадати Чилі. І справа не в тому, що там припадають порохом найстаровинніші пляшки. Якби не чилійські винороби, світ уже ніколи б не скуштував червоне вино карменер.
Колись у Європі робили вино, в якому відчутні нотки смородини з легкою гіркотою. Але в 19-му столітті необхідний для виробництва сорт винограду знищили шкідники. Десятиліттями смак карменера вважали втраченим. Аж раптом енологи виявили, що в Чилі його преспокійно виготовляють, от тільки помилково відносять до іншого різновиду вина. Справедливість взяла гору. Тепер Чилі – головний експортер карменеру.