Сувід не лише змінює підхід до приготування їжі, але і відкриває безліч можливостей для експериментів. Що це за технологія, для чого її використовують та які переваги вона має – розповіла 24 Каналу шеф-кухар і технолог Надія Стрілець.
До теми Швидко, смачно та корисно: неймовірні рецепти страв з курочкою сувід
Що ж таке сувід?
Сувід – це метод, який використовують для приготування м'яса, морепродуктів, риби, овочів та інших продуктів. Ця технологія охоплює не лише обробку їжі та її пакування, але й сам спосіб приготування.
Сувід готується на низькій температурі у вакуумному пакуванні. Процес відбувається у водному середовищі, але без прямого контакту з рідиною.
Для того, щоб смак був насиченішим, а сам продукт – поживнішим, виробники можуть додавати приправи, сіль, спеції, ароматні прянощі, маринади, олію, соєвий соус тощо. Завдяки вакуумному пакуванню виходить бездоганно промаринувати м'ясо не тільки зверху, а й всередині – так воно стає ніжним та неймовірно соковитим.
Курка сувід неймовірно ніжна на смак / Фото Shutterstock
Зазвичай у пакуванні з курячим філе присутні від 8 до 10% м'ясного соку. Водночас у гомілках виділяється сік від 10 до 12%, який, до речі, варто використовувати як соус при приготуванні.
Раніше технологію сувід використовували лише у HoReCa-форматі (HoReCa – так звана, "індустрії гостинності" – готелі, ресторани, кафе). Таким чином вдавалося оптимізувати роботу ресторанної кухні. Заготовки довго зберігаються, тому подібний метод є дуже зручним.
Де та як використовують цей метод?
Технологію сувід використовують на харчових підприємствах. Для цього потрібне спеціальне теплове обладнання – cook-танкери.
Спершу у них подається вода, яка циркулює протягом усього технологічного процесу. Далі задається певний режим та завантажується замаринований і запакований напівфабрикат. Обладнання при цьому підтримує необхідну температуру та працює впродовж відведеного часу.
Продукт поміщають у полімерний пакет під вакуумом, в якому залишається мінімальний відсоток кисню. Внаслідок цього припиняється процес окиснення, а відтак – маринування проходить найкращим чином.
М'ясо сувід / Фото Shutterstock
До слова, зберігати м'ясо, приготоване таким методом, можна аж до 28 діб в оригінальному упакуванні.
Які переваги продуктів, приготованих за технологією сувід
Термін зберігання збільшується. Метод сувід найкраще підходить для споживачів, які люблять робити закупи на тривалий час. Зокрема куряче м'ясо – універсальний, завжди потрібний продукт. Приготоване за методом су-від, воно залишатиметься соковитим і свіжим майже місяць. Тож можна не хвилюватись, що доведеться викидати продукт через те, що він зіпсувався.
Приготування страв займає лічені хвилини. Технологія суттєво економить час споживачів. Більше не потрібно витрачати години на маринування та обробку м'яса. Із сувідованою курятиною сніданок, обід чи вечеря готуються від 5 до 15 хвилин: основні страви, холодні закуски, супи, перекуси – все, чого забажає душа.
До прикладу, куряче філе можна порізати на маленькі шматки й додати у сендвічі та салати, просто підсмаживши його на пательні з мінімальною кількістю олії. Чи взяти ніжне м'ясо гомілки – порізати, підсмажити на пательні із соусом, який залишився в упаковці, та додати до будь-якого гарніру. Смак м'яса гомілок сувід буде просто неперевершеним – курочка виходить соковитою та м'якою, як у найкращих ресторанах країни.
Також ця частина м'яса ідеально підходить для приготування супів. Багато людей ігнорують перші страви та лише зрідка додають їх до свого раціону.
Воно й не дивно: супи довго та складно готувати, а сучасний світ з його метушливим темпом просто не залишає іншого вибору, як надавати перевагу швидкій їжі. На щастя, з технологією сувід приготування займе мінімум часу і зусиль, адже мʼясо гомілки одразу готове до використання.
Із курочкою сувід приготування страв займає лічені хвилини / Фото Shutterstock
Низька калорійність. Сувідоване м'ясо – здоровий продукт, який можна вживати при дотриманні дієт. Усе тому, що у його складі лише м'ясо, спеції й мінімум солі.
Для кого підійдуть сувід продукти
М'ясо, приготоване за технологією сувід, підійде практично кожному:
для тих, хто харчується правильно та слідкує за калоріями;
людям, які планують раціон на тиждень-два наперед;
чи просто усім, хто не має часу на те, щоб довго готувати їжу.
Водночас варто пам'ятати, що головний секрет у вдалому приготуванні курятини – це якісний продукт та правильний маринад. До прикладу, у ТМ "Бащинського" представлені тільки відбірні м'ясні продукти високої якості. Зокрема є 2 види сувідованого м'яса:
Соковите куряче філе з додавання мінімальної кількості солі.
Куряче філе сувід / Фото ТМ "Бащинський"
А також ніжне м'ясо гомілки (без кістки та шкіри), замариноване з ароматним сухим часником, чорним перцем та сіллю.
М'ясо гомілки сувід з часником / Фото ТМ "Бащинський"
Найсмачнішими рецептами з м'ясом гомілки сувід від ТМ "Бащинського", ділимось далі.
М'ясо гомілки сувід у беконі
- Час: 35 хвилин
- Порцій: 4
Курочка сувід у беконі / Фото Shutterstock
Приготування:
Вийміть м'ясо гомілки сувід та викладіть на обробну дошку.
Обмотайте кожен шматок гомілки солоним беконом. Потрібно, щоб бекон добре обгортав гомілку і залишався на місці під час приготування.
Розігрійте пательню на середньому вогні. Покладіть обгорнуті гомілки з беконом та обсмажуйте до тих пір, поки бекон не стане хрустким і золотистим. Це займе близько 5 – 7 хвилин з обох сторін. За потреби посоліть та поперчіть до смаку.
Помийте та почистіть овочі. Броколі розберіть на суцвіття, брюссельську капусту розріжте на половинки, а моркву – на колечка.
У великій мисці з'єднайте броколі, брюссельську капусту і моркву. Додайте оливкову олію та спеції. Добре перемішайте, щоб овочі рівномірно покрилися приправами.
Розкладіть овочі на деко в один шар, щоб вони запеклися рівномірно.
Запікайте овочі у попередньо розігрітій духовці при 180 градусах впродовж 25 – 30 хвилин або до тих пір, поки вони не стануть золотистими. Не забувайте їх час від часу помішувати.
Подавайте овочі гарячими, як додаток до гомілки сувід у беконі.
Здоровий обід з м'ясом гомілки сувід
- Час: 35 хвилин
- Порцій: 2
Овочі з м'ясом сувід – ідеальне комбо / Фото Shutterstock
Приготування:
Вийміть м'ясо гомілки сувід з упаковки і наріжте на порційні шматки.
Ретельно промийте рис під холодною водою, доки вода не стане прозорою. Всипте крупу у каструлю та залийте водою. Додайте сіль і доведіть до кипіння.
Зменште вогонь до мінімуму, накрийте каструлю кришкою і варіть рис на малому вогні впродовж 15 – 20 хвилин або до того часу, поки вся вода випарується.
Після варіння вимкніть вогонь, додайте масло і залиште рис в каструлі ще на 5 – 10 хвилин.
Нагрійте духовку до 200 градусів.
Очистіть спаржу від товстої шкірки на нижній частині стебла.
Викладіть спаржу на деко. Полийте оливковою олією.
Посоліть та поперчіть до смаку. Добре перемішайте, щоб спаржа рівномірно покрилася олією та приправами.Запікайте в духовці приблизно 12 – 15 хвилин або до тих пір, поки спаржа не стане ніжною та трошки золотистою. Вийміть спаржу з духовки, полийте її соком лимона.
Розігрійте м'ясо гомілки сувід у мікрохвильовій печі впродовж 3 – 4 хвилин, додайте на тарілку та спаржу і подавайте до столу.
Канапка з м'ясом гомілки сувід та грибами
- Час: 15 хвилин
- Порцій: 2
Готуємо канапку з курочкою сувід / Фото Shutterstock
Приготування:
Промийте печериці та наріжте на скибочки. Посмажте на пательні до їх готовності.
Курочку наріжте на шматки.
Листя салату промийте, сир натріть на грубій терці.
Булочку для хот-дога розріжте на дві частини і розігрійте на пательні-гриль.
Обмажте одну сторону булочки томатним соусом, викладіть листя салату. На нього помістіть курку, гриби та сир.
Зверху покладіть іншу половинку булочки.
За бажанням підігрійте бутерброд у духовці.
Скуштувати м'ясо гомілки сувід та філе сувід від ТМ "Бащинський" можна за вигідною ціною. З 28.02 до 12.03 у мережі супермаркетів "Сільпо" діє акція на цю продукцію бренду. Відтак курочку сувід ТМ "Бащинський" можна придбати за 94,99 гривні замість 129 гривень.
З ТМ "Бащинський" все буде швидко і смачно / Фото ТМ "Бащинський"
Смачного!