Які причини росту цін на продукти
Вартість харчових продуктів в Україні росте уже не перший місяць, і однією з головних причин здорожчання стали погодні умови влітку 2024 року. "Громадське" пише, що рік видався важким для яблучних дерев через пізні заморозки, після яких прийшли спека та зливи. У результаті технічні сорти постійно дорожчають, а серед елітних сортів слабкий урожай.
Читайте також Деякі фрукти та овочі на українських ринках почали дешевшати: які ціни наприкінці жовтня
Що стосується молочних продуктів, то Україна все більше залежить від імпорту. У першій половині жовтня тільки вершкового масла ввезли на 76% більше, кисломолочних продуктів – на 11%, сирів – на 5%. Така ситуація сприяє росту цін.
Також може подорожчати соняшникова олія через підвищення цін на сировину, хоча поки що ціна практично незмінна. Рік виявився кліматично важким для мікрогріну та салатів, а тому їхня пропозиція обмежена.
Спекотна погода без дощів позначилася на врожайності, термінах дозрівання та якісних параметрах низки овочів і фруктів, що позначилося на їхній пропозиції. Зокрема, швидше дорожчали овочі борщового набору та помідори, залишалися високими темпи зростання цін на огірки. Збільшення вартості сировини й виробничих витрат вплинуло на ціни на борошно і крупи,
– говорять в НБУ.
Ціни ж на картоплю ростуть через підвищений попит з боку виробників чипсів та снеків. Крім того, подальше подорожчання їжі може спровокувати припинення бронювання військовозобов'язаних чоловіків для аграрних компаній.
У сільському господарстві дуже важлива сезонність. І якщо ми в певний період, наприклад, зараз, не зможемо виконати ті чи інші роботи, то в нас зупиняється цей вид діяльності. Я не думаю, що це спричинить дефіцит продовольства в Україні,
– говорить президент "Української аграрної конфедерації" Леонід Козаченко.
Але економіка країни, за його словами, загалом дуже ослабне. Продовольство зросте в ціні, але його буде достатньо.