На чому українці стали економити

Українці адаптувалися до зростання цін на харчові продукти, спричинене повномасштабною війною. Врешті-решт багатьом людям довелося значно скоротити свої витрати на харчування, про що свідчать результати опитування дослідницької компанії Gradus Research Company.

Читайте також Деякі фрукти та овочі на українських ринках почали дешевшати: які ціни наприкінці жовтня

Згідно з дослідженням, найпомітніші зміни у витратах на харчові продукти спостерігаються серед людей, старших за 56 років. Серед них частка тих, хто економить в умовах війни, становить 77%. У західних регіонах бюджет громадян зменшився на 64%, у центральних — на 69,2%, на північному сході — на 68,6%, а на півдні — на 69,6%. Зокрема, у Києві витрати громадян знизилися на 64,9%.

Серед продуктів, на яких споживачі найчастіше економлять, виділяються кондитерські вироби — 49%, і риба з морепродуктами — 48%.

Зверніть увагу! Основні продукти залишаються поза зоною економії. Наприклад, на хліб, олію, борошно, крупи, овочі та яйця скорочення бюджетів практично не впливають: тільки 11% респондентів заявляють про зниження витрат на ці товари.

Вибірка відображає структуру населення міст із кількістю мешканців понад 50 тисяч віком від 18 до 65 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном (без окупованих територій).