Як українські виробники підробляють молокопродукти

Найчастіше молочні продукти із вмістом рослинних жирів експортують на ринки з низькою купівельною спроможністю, передає 24 Канал із посиланням на LIGA.net. Зазвичай експорт такої продукції спрямований на Африку та Азію.

Дивіться також Україна за 10 місяців імпортувала сирів на 171 мільйон доларів

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський розповів, що у разі заміни молочних жирів рослинними, більшість виробників молочної продукції маркують її відповідним чином.

Наші молочники не унікальні. Європейські колеги аналогічно замінюють молочний жир на рослинний у продуктах, які йдуть на ринки з низькою купівельною спроможністю,
– говорить експерт.

Так, за його словами, відбувається із плавленими сирами, які експортують на ринки Азії, Африки чи Близького Сходу. Сумлінні ж виробники молочної продукції взагалі не використовують замінники молочних жирів. Натомість є тіньовий сектор перероблення молока.

На сьогодні обсяг фальсифікованої молочної продукції сягнув 20 – 25%. Це обман споживача, коли продукт називають сиром, а там молочний жир замінений невідомим рослинним. Щоб ви розуміли, замінюють молочні жири сьогодні не тільки так званою пальмовою олією, а й яловичим чи курячим жиром. Бо вони значно дешевші за молочні жири. Більшість продуктів із замінниками жирів йдуть на канал HoReCa,
– розповідає Вадим Чагаровський.

В яких продуктах найбільше використовують рослинні замінники


Найчастіше замінники використовують у продуктах зі значним вмістом жирів: масло, сир, сметана та морозиво. Для прикладу – в молоці, кефірі, ряжанці та йогуртах рослинні жири не використовують. Ці продукти мають невелику жирність, і внесення замінників ніякого економічного ефекту переробникам не дає.