Олів'є: історія легендарного новорічного салату
Найдавніший рецепт олів'є опублікували ще в XIX столітті. Й інгредієнти там були зовсім не та такі, як зараз. Та й навряд чи тоді б вдалося вкластися у теперішні 100 гривень.
Адже до рецепту входили чорна ікра, телячий язик, відварені раки та м'ясо дикого рябчика. Назву ж салат отримав на честь шеф-кухаря Люсьєна Олів'є, який у XIX столітті тримав у Москві ресторан.
А економ варіант страви з'явився вже у голодному Радянському Союзі і не раз змінювався. Салат готували з найдешевших продуктів. І від "царських" інгредієнтів лишилася, хіба, картопля.
Таким він лишився і тепер – найпопулярніший варіант олів'є налічує лише 5 пунктів – картопля, морква, ковбаса, варені яйця та квашені огірки. Іноді, для пікантності, додають свіжі яблука.
Ще один незмінний атрибут Нового року – мандарини. Їх, розповідають продавці, з прилавків змітають миттєво. Беруть, переважно, торбинками приблизно по 2 кілограми. Середня ціна на вуличних точках – 25-30 гривень за кілограм.
Читайте також: Новорічна цифра: скільки українці витратять на новорічний стіл