Різдвяні традиції: як українці готуються до Святої Вечері
Останній день посту - день перед Різдвом. 6 січня у християн східного обряду - Святвечір. Сьогодні рідні і близькі збираються за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі.
Вона сповіщає весь світ про народження Ісуса - Спасителя роду людського.
Ввечері на столі має бути 12 пісних страв. Традиційно це: узвар, риба, вареники, голубці без м’яса, грибна юшка. Зрештою, кожна господиня інтерпретує меню на свій лад, враховуючи смаки рідних та близьких.
Втім, ключовою завжди і в кожному домі цього вечора є кутя. Її готують як з пшениці, так і з рису.
У Волинській православній богословській академії кутю готують, дотримуючись давніх традицій. Спершу варять пшеницю, а потім береться за мак. Аби кутя була соковитою, господиня додає до неї узвар, а ще - вишні, й іноді навіть журавлину. Ягоди мають надати страві приємного кислого смаку.
Стіл застеляють скатертиною, під неї кладуть сіно. Це символізує місце народження Спасителя - в яслах на сіні.
Щойно родина повечеряє - звучать традиційні колядки.