Густий зимовий ліс на крайньому Поліссі. Просто серед дерев стоїть хата родини Заверухів. Потужний дим із комину свідчить: у господині пані Тетяни кипить робота. Жінка каже, страви на Святвечір мають бути пісні і ситні. І не обов'язково їх має бути 12.
"Я питала в батюшки, що все то язичництво щодо 12 страв. Повинно бути скромно. Як колись були діти, все було на столі, готували. А тепер ми з дідом самі. Приготуємо кутю та ще картоплю, оселедця та якогось салату. Та й усе", – говорить господиня.
Читайте також: Традиційна кутя: як правильно готувати страву і що варто подати на різдвяний стіл
Пані Тетяна починає приготування з картопляників з грибами. Ця страва чи не найголовніша на її святчвечірньому столі. З натертої картоплі повністю вичавлює сік, і вона стає як тісто. Дотирає цибулі і з цього ліпить пиріжки. За начинку – підсмажені з цибулею гриби.
Усі страви жінка готує у печі. Тож головне завдання господаря – підкидати дрова, аби пічка добре пропеклась.
До приготування напередодні Святвечора, зазвичай, приєднуються родичі. Адже разом діло йде швидше і веселіше.
Святвечір в Україні
Крім того, господиня готує до випікання рибу. Ззовні підсолює, а середину начиняє грибами. Запечені страви залишають на печі, аби не охололи, а пані Тетяна ще обсмажує гарбуза в борошні. Назвали це по-сучасному – гарбузове фрі.
Не обходиться святвечір і без вареників. Та все ж головною на столі завжди є кутя. До пшениці додають, що кому подобається: горіхи, родзинки, мед і навіть шоколадні цукерки.
Читайте також: Як зустрічають Святвечір у Західній Україні: традиції, що збереглися
Стіл у світлиці застеляють сіном і скатертиною. Алкоголю цього дня немає. А 12 страв хочеш-не-хочеш – все одно вийшло. Господиня хрестить наїдки, а господар починає колядку.
До подружжя Заверухів в лісову глибинку рідко заходять випадкові люди. Зате на подвір’я часто навідуються лісові звірі. Тож один на один із природою Різдво тут напрочуд затишне й спокійне. Лише подеколи зимову тишу перериває тиха коляда або ж радісне "Христос народився!".