Архів
Курси валют
Погода
      youtube @24
      Loading...
      google @24
      RSS СТРІЧКА
      Загальний RSS

      Топ новини

      Відео новини

      Різноманіття традицій: як готуються до Святвечора на українських хуторах

      На сходження першої зірки чекають і у великих містах, і на далеких хуторах. В одному із таких, у глибокому лісі на Волині, побували журналісти 24 Каналу. Разом із господарями вони готували і куштували перші різдвяні страви та записували святкові традиції.

      Густий зимовий ліс на крайньому Поліссі. Просто серед дерев стоїть хата родини Заверухів. Потужний дим із комину свідчить: у господині пані Тетяни кипить робота. Жінка каже, страви на Святвечір мають бути пісні і ситні. І не обов'язково їх має бути 12.

      "Я питала в батюшки, що все то язичництво щодо 12 страв. Повинно бути скромно. Як колись були діти, все було на столі, готували. А тепер ми з дідом самі. Приготуємо кутю та ще картоплю, оселедця та якогось салату. Та й усе", – говорить господиня.

      Читайте також: Традиційна кутя: як правильно готувати страву і що варто подати на різдвяний стіл

      Пані Тетяна починає приготування з картопляників з грибами. Ця страва чи не найголовніша на її святчвечірньому столі. З натертої картоплі повністю вичавлює сік, і вона стає як тісто. Дотирає цибулі і з цього ліпить пиріжки. За начинку – підсмажені з цибулею гриби.

      Усі страви жінка готує у печі. Тож головне завдання господаря – підкидати дрова, аби пічка добре пропеклась.

      До приготування напередодні Святвечора, зазвичай, приєднуються родичі. Адже разом діло йде швидше і веселіше.

      Святвечір в Україні

      Крім того, господиня готує до випікання рибу. Ззовні підсолює, а середину начиняє грибами. Запечені страви залишають на печі, аби не охололи, а пані Тетяна ще обсмажує гарбуза в борошні. Назвали це по-сучасному – гарбузове фрі.

      Не обходиться святвечір і без вареників. Та все ж головною на столі завжди є кутя. До пшениці додають, що кому подобається: горіхи, родзинки, мед і навіть шоколадні цукерки.

      Читайте також: Як зустрічають Святвечір у Західній Україні: традиції, що збереглися

      Стіл у світлиці застеляють сіном і скатертиною. Алкоголю цього дня немає. А 12 страв хочеш-не-хочеш – все одно вийшло. Господиня хрестить наїдки, а господар починає колядку.

      До подружжя Заверухів в лісову глибинку рідко заходять випадкові люди. Зате на подвір’я часто навідуються лісові звірі. Тож один на один із природою Різдво тут напрочуд затишне й спокійне. Лише подеколи зимову тишу перериває тиха коляда або ж радісне "Христос народився!".

      Джерело: 24 Канал
      powered by lun.ua
      Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
      Коментарі
      Більше новин
      При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання
      не нижче першого абзацу на Телеканал новини «24» — обов’язкові.
      Цитування і використання матеріалів у оффлайн-медіа, Мобільних додатках, SmartTV можливе лише з письмової згоди Телеканалу новин «24».
      Матеріали з маркуванням «Реклама» публікуються на правах реклами.
      Усі права захищені. © 2005—2017, ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”», Телеканал новин «24»
      Залиште відгук