Що спільного на українському та польському столах

2 листопада 2015, 12:10
Читать новость на русском

Українці та поляки, які століттями жили в одній державі, не могли ігнорувати смаки одне одного. То що спільного на українському та польському столах?

Борщ

Згідно із соцопитуваннями, борщ — найулюбленіша страва як українців, так і поляків. Але його полюбляють у всьому світі - рецепт друкувало навіть знамените видання "The Guardian".

Розібратися, хто у кого запозичив борщ — поляки в українців чи навпаки — годі. Зрештою це ні до чого. Традиційний складник єдиний — буряк.

Вареники чи Pierogi?

Вареники з картоплею і сиром у Польщі називають "пирогі руські". Ще 100 років тому у львівських меню вареники називали "пирогі польські". Хоча, за переказами, рецепт помандрував за Віслу саме з Галичини, до війни вареники у Польщі готували частіше, ніж у нас. А зараз це чудовий обід по обидва боки кордону.

Сирник, андрути та бабка

Польщу й Україну об'єднує також сирник: із родзинками і шоколадом, із чорносливом і цитрусовими, випечений чи вистояний у холоді.

Так само наші країни об'єднують об'єднують "андрути". У Польщі та подекуди на західній Україні це назва торта з вафель, які перемазані згущеним молоком.

Неможливо не згадати ромову бабку. Це просочений алкоголем кекс, який, за легендою, вперше приготував польський король Станіслав Лещинський. Королівський десерт нині готують у кондитерських усього світу.

Читайте також: Рейтинг продуктів, що викликають звикання