Що спільного на українському та польському столах
Українці та поляки, які століттями жили в одній державі, не могли ігнорувати смаки одне одного. То що спільного на українському та польському столах?
Борщ
Згідно із соцопитуваннями, борщ — найулюбленіша страва як українців, так і поляків. Але його полюбляють у всьому світі - рецепт друкувало навіть знамените видання "The Guardian".
Розібратися, хто у кого запозичив борщ — поляки в українців чи навпаки — годі. Зрештою це ні до чого. Традиційний складник єдиний — буряк.
Вареники чи Pierogi?
Вареники з картоплею і сиром у Польщі називають "пирогі руські". Ще 100 років тому у львівських меню вареники називали "пирогі польські". Хоча, за переказами, рецепт помандрував за Віслу саме з Галичини, до війни вареники у Польщі готували частіше, ніж у нас. А зараз це чудовий обід по обидва боки кордону.
Сирник, андрути та бабка
Польщу й Україну об'єднує також сирник: із родзинками і шоколадом, із чорносливом і цитрусовими, випечений чи вистояний у холоді.
Так само наші країни об'єднують об'єднують "андрути". У Польщі та подекуди на західній Україні це назва торта з вафель, які перемазані згущеним молоком.
Неможливо не згадати ромову бабку. Це просочений алкоголем кекс, який, за легендою, вперше приготував польський король Станіслав Лещинський. Королівський десерт нині готують у кондитерських усього світу.
Читайте також: Рейтинг продуктів, що викликають звикання