“Вони привезли свої традиції, які в нас у Білорусі з’являються в побуті. Ну, а ми у свою чергу, познайомимося з вашими традиціями українськими, ознайомимося з вашим національним колоритом, звичаями, обрядами”, - каже директор районного методичного центру Малоритського відділу культури Брестської обл Наталя Головей.
Тим часом навколо рікою ллється мед. Малеча ласує медовими цукерками, дорослі ж частуються медовухою.
“Або на березовому соку в нас зараз є, або з додаванням соку калини, або дикої черешні. Оця дика черешня торік завоювала гран-прі в Україні й була пляшка продана на аукціоні за 2700 гривень”, - каже пасічник з Білої Церкви Леонід Верет.
Напилися, можна й попоїсти гаряченького: запечене порося, смажені на вогні ковбаски і навіть справжній козацький куліш, не залишать байдужим жодного гурмана.
“Колись у давнину козаки варили такий куліш за таким рецептом, як наш… Це є пшоно, м’ясо, сало, цибуля, морква, приправи, перець, сіль, лавровий листок”, - каже кухарка Марія Дмитраш.
А от народні умільці вже перейнялися тематикою Євро. Ставку здебільшого роблять на іноземців. Тут і міжнародна дружба і футбольний черевичок.
Різдво - свято для всіх, що об’єднує людей різних національностей та віросповідань. Це - головне, чого прагнуть організатори.