Ще б пак, адже їм доводиться вправлятися з їжею за нульової гравітації.

"Звичайно, під час прийому їжі потрібно бути обережнішим, ніж на Землі", - каже Андрій Скрипніков.

Аби хоч якось полегшити підкорювачам космосу щоденну трапезу, науковці Федерального космічного агентства Росії розробили спеціальний стіл. На ньому є два нагрівальних елементи, на площі поміж ними - так звана пастка для крихт.

Харчуються космонавти за спеціальною дієтою - денна норма калорій становить близько 3 тисяч, як в олімпійського спринтера. Та й коштує космічний раціон не дешево - близько 600 доларів на день. А що у середньому, місія на орбітальну станцію триває 6 місяців, то на харчування космонавтів припадає близько 110 тисяч доларів.

Така висока вартість харчування пояснюється спеціальними технологіями, за якими виготовляють продукти для космонавтів. От приміром хліб виробляють за рецептом, який перешкоджає цвілі. Загалом у космічному меню є близько 160 складових - від супів до основних страв та десертів.